Вместо почивна станция на Община Пловдив в Приморско ще бъде реконструирана улица „Даме Груев” в район „Южен” за 1 милиона лева. Това предложение дойде от Слави Георгиев от ПФ и най-изненадващо бе прието от кмета Иван Тотев по време на дебатите при Бюджет 2017.

Градоначалникът, който прекъсна отпуската си само за днес, явно бе в добро настроение и започна да приеме предложения на опозицията на конвейер.

От БСП поискаха по 200 000 лева за общински фонд за студенти по медицина, които да специализират в месните болници, както и за закупуване на електронни дъски в училищата. И двете предложения бяха приети.

Сумата за финансиране на инвитро процедури на пловдивчани бе вдигната с 20 000 лева. Ремонти на редица училища, детски градини и площадки, велоалеи както и пенсионерски клубове бе добавена към рамката на бюджета.

Със 70 000 лева ще се направи и проект за изграждането на многоетажен паркинг на мястото на бившия ТЕЛК на улица „6 януари” до Водната палата.  По предложения на Кауза Пловдив пък бяха преразпределени 500 000 лева, които бяха запланувани за втория етап на зоопарка.

Приемането на бюджета мина с 32 гласа „За”, 14 „въздържали се” и само 3 „против”. Единствените трима съветници, които гласуваха против бюджета, бяха Слави Георгиев, Лилия Учкунова и Костадин Гаров от НФСБ, като дори техните партньори гласуваха „въздържал се”. Това сториха и БСП, и съветниците на Дани Каназирева.

Въпреки че по-рано сутринта от ДСБ разпространиха декларация, че няма да подкрепят бюджета, Пепа Деведжиева го стори, а Божидар Здравков гласува въздържал се. Останалите им партньори от реформаторите също гласува "За".  С тях бяха още общинарите от ГЕРБ, Кауза Пловдив и ЗС „Александър Стамболийски.

Вижте реакциите от днес: