За втора поредна година 5-годишното куче Панчо участва в маратона, посветен на Съединението. От ранни зори то загряваше заедно със своя стопанин Христо Гошев, като двамата правиха обиколки на фонтана в град Съединение.

„Кучето е подготвено много добре, защото тренираме на високо в планината и затова няма проблем с бягането”, споделя пред TrafficNews.bg Христо Гошев.

Панчо е с фигура на атлет и спокойно може да конкурира по издържливост полицейските немски овчарки.

„Панчо бяга за втори път такъв маратон, като участваше и в класическия пловдивски маратон тази пролет, а дали ще избяга тези 23 километра, зависи от времето”, твърди още стопанинът на четириногото.

Разстоянието между Съединение и Пловдив обаче не се опря Христо и неговия четириног приятел Панчо и заедно те финишираха пред паметника на Съединението в Пловдив. Какво още разказа стопанинът му, както и другите интересни участници - вижте във видеото на TrafficNews.bg:

В 42-я маратон взеха участие близо 200 състезатели на всякаква възраст. Стартът беше даден с пушка. Не липсваше и международното присъствие в лицето на немския гражданин Филип, пристигнал специално в Съединение, за да се включи в масовото бягане. Споделя, че третира почти всеки ден и че за първи път ще бяха такава дистанция.

„Не подценявам разстоянието между двата града, миналата седмица избягах 12 километра и половина, сега ще видим как ще се справя с 23”, казва немецът.

Два часа по-късно го видяхме да прекрачва финалната линия.

Маратонът за Съединението е най-старият малък маратон в света, който е вписан в книгата на рекордите "Гинес". Събитието премина при засилени мерки за сигурност.