Специализирано сапьорско звено пристига днес в складовете на ВМЗ в Иганово, където преди 10 дни избухна пожар и последваха серия взривове. Военните ще трябва да прочистят основно терена от осколки и неизбухнали заряди, съобщи днес на брифинг Окръжният прокурор Румен Попов. Снарядите ще бъдат взривени на военния полигон в Иганово.

„В следващите дни местните хора ще чуват серия от взривове, но те ще бъдат контролирани“ уточни Попов.

 Под полицейска охрана  е и районът в диаметър 3 километър от епицентъра на взрива, където има доста земеделски площи. „Докато районът не бъде обезопасен на 100 процента, не можем да позволим  никой да влиза вътре и да извършва каквато и да била дейност. За щастие при инцидента нямаше жертви и не бива да допускаме , това да се случи сега“ бе категоричен и Апелативния прокурор Иван Даскалов.

Извършен е първоначален оглед на склада, след като сапьори са направили просека до там. Следствените действия и експертизите обаче ще започнат след като звеното сапьори приключи с обезвреждането и всички осколки бъдат събрани в контейнери , а снарядите бъдат обезвредени.

Основната цел на вещите лица ще бъде да установят дали количеството останки от взрива съответства на това, което би трябвало да се намира в склада по документи. Според наличната документация там са се съхранявали около 10 000 снаряда , като номенклатурата е съдържала 13 различни вида заряди. Заключението на вещите лица относно количеството съхранявани боеприпаси ще покаже дали пожарът не е бил умишлен с цел заличаване на злоупотреби.

Процесуално-следствените действия са започнали с разпити на свидетели. Разпитани са всички 37 пазачи, както и членове от мениджърския екип.  Това , което се знае категорично е че първо е избухнал пожара в склада и той е причинил взривовете, а не обратно. "Ще направим всичко необходимо да разкрием причините за пожара и взрива" бе категоричен Румен Попов. 

Тук вижте ексклузивни кадри от взрива:

TrafficNews.bg