Те са хора без образование, някои напълно неграмотни, без дори лев законен доход, предимно роми, но пък "добре интегрирани". Смайват с лукса, в който живеят. Палатите им вървят с лимузини за стотици хиляди левове. Това са телефонните измамници, истински кошмар за възрастни и наивни българи, чиито пари мошениците прибират с ловки трикове.

Пари, хвърлени през балкона, оставени до кош за боклук или предадени лично на куриер. Нагло отнети с измама, която много от жертвите трудно преживяват.

Във видеото на TrafficNews ви показваме лукса на ало мафията. Кадрите са от Горна Оряховица, където в местния квартал на богатите "Калтинец", както и съседния "Гарата", където се издигат внушителните къщи на цели кланове телефонни измамници.

Не по-малко впечатляващи са имотите в меката на ало бандитите – русенското село Ветово. Няма как да се пропусне и град Левски, където също са вдигнали домове като прогимназии от лесния бизнес по телефона.

В четвъртък жандармерия и полиция нахлуха в скъпите ромски къщи в Горна Оряховица. Паралелна акция се проведе и в Румъния, а резултатът е разбиването на една от най-големите престъпни групи на ало мафията у нас. Бандата на Борислав Димитров-Бобито вече съсипа живота и спестяванията на много хора. Сега тарторът и най-доверените му хора са в ареста. МВР пусна записи от акциите у нас и в Румъния:

 

Бобито живее в имот, на който могат да завидят много родни богаташи. Може да си го позволи, защото бандата му е изработила близо 2 милиона само за последните две години.

В луксозни домове живеят и другите задържани от неговата група. Въртачите (мошениците, които звънят на жертвите по телефона) Георги Димитров и брат му Димитър Маринов-Миткас, както и Атанас Атанасов-Малката Рака. В ареста засега са и логистиците, които имат грижата да осигурят всичко нужно за измамния бизнес –от SIM картите до хотелите. В тази роля са задържаните братя Николай Стефанов – Питката и Илиян Стефанов – Льонито, бащата на тартора Бобито - Димитър Василев и Николай Златков - Шокито.

Много от обитателите на луксозните къщи в Горна Оряховица са разследвани и осъждани за телефонни измами,  но продължават да печелят с ало схемите. Хора без официални доходи, но с имоти и коли за стотици хиляди левове. Сред тях са Сергей Николов-Шингалото и Николай, познат с прозвището Мечо.

Преди две години синът на Шингалото - Светослав, беше отвлечен за откуп от трима криминално проявени от региона. Иначе Николови, които живеят в една от най-впечатляващите къщи в  квартал “Калтинец”, се водят безработни. 

 Мечо е братовчед на Шингалото и също е криминално проявен и осъждан за телефонни измами. Преди година двамата роднини забогатяха  внезапно от парите на 73-годишен мъж от София, който падна в капана на схемата „съдействам на полицията”, най-успешната през последните няколко години.

На пенсионера му се обадил "инспектор Пламен Марков от полицията". Казал му, че банда телефонни терористи върлуват и той спешно трябва да си скрие парите по най-бързия начин, тъй като ало бандата разполагала с уред, който може да ги намери. Пенсионерът повярвал и на няколко пъти носил и оставял пари на различни места в столицата. И така дал над 100 хиляди лева, но в крайна сметка делото срещу измамниците беше прекратено поради липса на доказателства.

Друга знаменитост сред ало мафиотите също живее в Горна Оряховица. Кольо Мишинито и семейството му притежават няколко скъпи имота. Това е човекът, за когото се твърди, че е измислил схемата "полицейска акция". Баща му по документи е инвалид и взима социални помощи.

Впечатление правят и къщите на други колеги в престъпния бизнес на Мишинито като Васко Рогото и Наско Трепача. По имотите и колите може да се познае кои са най-добри в измамите.  А занаятът се предава от поколение на поколение.

Освен лукса, другото, в което ало измамниците си приличат, е че живеят с чувство за безнаказаност.

В Горна Оряховица досега имаше само три отнети къщи на босове на ало мафията в полза на държавата. Това са домовете на Никола Николов, Злати Николов и Атанас Парушев. На практика обаче те са отнети само на хартия. Семействата на престъпници продължават да живеят в къщите, които вече не би трябвало да им принадлежат. Обяснението е, че след конфискуването им няма купувачи заради плашещата слава на собствениците. И те продължават да си живеят в тях, плащайки символичен наем. Законът им го позволява.

А и между присъдата и отнемането на имуществото обикновено минават поне пет години. Време, в което имотите обикновено се стопанисват от осъдените. А и след това.

Ден преди акцията в Горна Оряховица подобна се проведе и във Ветово, прочулото се като меката на телефонните измамници русенско село.

Разследването е срещу десетина ало мошеници, срещу които са образувани досъдебни производства за пране на пари. Всички те притежават луксозни имоти, на които ще бъде направена оценка.  Сред тях е Димитър Димитров, адаш по прякор с видния несебърски гангстер Митьо Очите. Той има присъда за ало измами в Тутракан. Последният му е номер да продава фалшиви телефони и резачки.

Сред другите проверявани тартори на ало мафията са Димитър Столаря, Петър Зуната, Янко Кането, Илиян Братчето.

Очакванията на всички след двете големи акции във Ветово и Горна Оряховица, е скоро да видим как полиция и жандармерия събуждат ромски босове и в град Левски. Там живее  соченият за мозък на телефонните измами у нас Димитър Серефимов –Келеша. Луксозната му фамилна къща се оценява на няколко стотици хиляди лева.

Въпросът е дали последните акции срещу ало мафията ще се окажат "чудо за три дни" или тарторите наистина ще бъдат принудени да се простят с подлия си бизнес, гарантирал им този смайващ лукс. Както и дали може да се сбъдне заканата на премиера Бойко Борисов имотите на ало мафията да се конфискуват и парите от тях да се върнат на ужилените жертви. Времето ще покаже дали това ще се случи. На ход е държавата!

Как разбиха ало бандата на Бобито, която прави най-големите удари в СофияТарторът и основните играчи в схемата остават в ареста в Румъния, готвят тяхното екстрадиране

Ало бандата на Бобито като семейна фирма, TrafficNews разкри кой кой е в схематаБащата и братовчеди на тартора са звъняли на жертвите и са организирали набавянето на SIM картите и "мулетата"