Баща ми не знае нито дума на английски, как би могъл да мами американци в интернет. Това заяви в интервю пред TrafficNews.bg

Виктория Йосифова-Кънева, дъщеря на 51-годишния Росен Йосифов, който ще бъде екстрадиран в САЩ. Там го грози 20-годишна присъда заради обвинение за участие в международна престъпна група за рекет, корупция и пране на пари.   

Йосифов е собственик на фирма за търговия с виртуална валута. До момента не е имал никакви проблеми с правосъдието.

Какво разказа Виктория пред репортера на TrafficNews.bg Александра Димитрова - вижте във видеото: 

"Всичко започна на 11 декември миналата година, когато много рано сутринта вкъщи позвъниха антимафиоти. Те влязоха в апартамента и започнаха да тършуват навсякъде. Сложиха белезници на баща ми и иззеха пари, документи, лаптоп и телефони", разказа Виктория. 

Обяснение за случващото се така и не било дадено нито на задържания, нито на неговата съпруга и дъщеря му. На Йосифов било казано, че няма нужда от адвокат и не може да си викне такъв. След апартамента обиск бил направен и на офиса на бизнесмена.

Пред TrafficNews.bg Виктория обясни, че близките на Йосифов разбрали какво се случва и защо всъщност той е арестуван едва на първото заседание , което било ден по-късно. Тогава става ясноа, че САЩ искат екстрадицията на 51-годишния българин, защото го обвиняват, че е участник в интернационална мрежа за рекет, корупция и пране на пари.

Според щатското обвинение схемата се случвала през онлайн платформи, където групата румънци предлагали скъпи продукти, за които получавали големи суми пари. В последствие обаче потребителите така и не получавали заплатените коли, часовници и други луксозни стоки. Според обвинението схемата се случвала в продължение на 5 години.

В нея били забъркани предимно граждани на САЩ и Румъния. Единственият българин с повдигнати обвинения е Йосифов. Според обвиненията той правел крайното „обръщане” на парите от долари в биткойни. По думите на Виктория обаче баща не знае нит един чужд език, за да бъде  деен участник в описаните схеми. 

Той нямал срещи с чуждестранните си клиенти, а кореспондирал само през имейл. Дори в интернет контактът бил установяван през служители на фирмата на Йосифов, които говорели чужди езици.

На 18 декември Софийски градски съд се произнася с решение, че бизнесменът трябва да бъде екстрадиран. Седмица по-късно

Апелативният съд потвърждава становището, което е окончателно и без право на обжалване.

Близките на Йосифов са в шок, но до последно се надяват, че държавата ще го защити, както направи в случая с Желяз Андреев.

Вече върви подписка до премиера и министрите на правосъдието и външните работи, както и до американския посланик у нас, с настояване екстрадирането да бъде отменено. Готви се и протест, ако институциите не отговорят. 

"Баща ми е абсолютно сигурен в невинността си. И това ще бъде доказано, независимо дали ще бъде изправен пред американски съд", твърди Виктория. Тя все още се надява на обрат, но ако естрадирането стане факт, се надява да получи американска виза, за да може да придружи баща си отвъд океана.  "Иначе няма да съм сигурна, че той ще може да се защити", обяснява младата жена, която е убедена, че обвинениято срещу баща й е чудовищна несправедливост.

Още по темата: 

Съдът обяви защо Росен Йосифов ще бъде екстрадиранБългаринът в комбина с румънци е извършвал измами в онлайн търговия