Сестри, лекари и санитари от МБАЛ „Св. Мина” в Пловдив излязоха на протест пред сградата на Община Пловдив с искане за увеличение на работните заплати. В момента възнаграждението на сестрите е малко над минималното за страната - около 600 лева. "Това е обидно, повечето от нас имат над 20 години стаж. Как се живее с тези пари? Ние си вършим съвестно работата и очакваме трудът ни да бъди оценен адекватно", казват протестиращите, които настояват заплатите им да станат поне 700 лева. Пари в бюджета на здравното заведение за увеличение на възнагражденията им обаче няма. По тази причина на 8 януари сестри от три отделения подадоха предизвестия за напускане. Те изтичат на 7 февруари, след което съществува реална опасност Кардиологията и Хирургията да затворят.

За проблемите в лечебното заведение TrafficNews.bg разговаря с д-р Цветан Деведжиев – завеждащ Кардиологичното отделение на МБАЛ „Св. Мина“

- Д-р Деведжиев, има ли опасност от закриване на отделения в МБАЛ „Св. Мина”?

- Знаете, че сестри от три отделения подадоха предизвестия, които изтичат на 7 февруари. Повечето от тях са решени, ако заплатите им не бъдат увеличени, на 8 февруари да напуснат. Това означава, че специално нашето, Кардиологично отделение, трябва да се закрие, защото няма да можем да изпълним стандартите, изискуеми от Националната осигурителна каса. Между другото, и в момента отделението работи с 9 сестри по-малко, напуснали в последните две години заради ниското заплащане. А няма нито едно ново постъпление. 90% от медицинските сестри са в пенсионна възраст. Имаме само 3 сестри, които не са в пенсионна възраст, и те са в готовност да напуснат, защото не могат с 540 лева да си издържат децата. Сега с увеличението заплатите им ще станат 600 лева. Как се живее с тези пари? Двама млади лекари, току-що завършили кардиология, също искат да напускат. Д-р Димитров вече подаде молба. Д-р Шишков също е недоволен да работи за 740 лева като кардиолог.  

- Какъв изход виждате?

- Изходът е само да има политическа воля, да се увеличи лимитът на болницата от 246 000 лева на 350 000 лева, да се подпомогнат със заплащане от 700 лева сестрите, за да останат на работните си места. Те искат да останат. Считам, че досега управителите са избирани по политически принцип, от управляващата партия са, и не успяха да изпълнят нито едно позитивно нещо за болницата. Между другото, болницата тръгна надолу, защото по закона за здравните заведения собствениците, а това е Общинският съвет, трябваше да поемат всички ремонти. Дадоха 5 млн. лв., но ние не можахме да разберем къде отидоха тези пари.

- Как се движат дълговете ви?

- Не съм наясно с точните цифри, но разбрах, че дългът за миналата година е 700 000 лева. Завеждащите отделения от три години сме лишени от онези изисквания да разберем какви са балансите ни за всеки месец – какви са приходите и разходите. Нямаме достъп до тези цифри. Нямаме представа какво харчим, какви са ни приходите и има ли нещо, което да остане за нас. Приходът на моето отделение за миналата година е 1 млн. лева, който съм направил към дружеството. Срещу това нямаме нито един лев допълнително трудово възнаграждение. Фонд работна заплата и разходите ми са около 32 000 лева, аз давам 90 000 лева. Допълнителни трудови възнаграждения не се дават в болницата. Още през 2012 г. председателят на Районната лекарска колегия е изпратил писмо до министър-председателя с молба за среща във връзка с безобразията, които се вършат в здравеопазването от местната управа. Но никой не се грижи за нищо.

- Как виждате болницата след 5 години?

- Виждам я като една просперираща болница, ако влязат наистина хора, които не са политически ангажирани. Да мислят иновативно и да се търсят спонсори за обновяване на базата. Също така да се ангажира и общината. През 2017 г. съм направил изчисления по искане на кмета от каква сума се нуждае Кардиологичното отделение за реновиране на апаратурата. Аз имам апаратура от 1974 г. Никой не е дошъл да види. Така и не се създаде една постоянно действаща комисия, която да контролира дейността. Болницата е оставена на един управител, който нищо не може или не иска да направи. И вече наистина имаме усещане, че има някакъв план за ликвидация на болницата.

- Как върви сливането на Първа и Втора градска болница?

- Нямаме никаква представа. Само мога да кажа, че при нас сливането започна с отрязване заплатите на завеждащите, които от 1300 лв. ги отрязаха на 800 лв., за да подобрят възнагражденията на сестрите. И сега сме на 800 лв., а сестрите са на минималната.

Още за протеста на сестрите вижте във видеото на Авел Бялков:

     

Медицински сестри окупираха Община Пловдив, искат увеличение на заплатите СНИМКИ и ВИДЕОИма реална опасност Кардиологията и Хирургията в МБАЛ „Св. Мина” да затворят

Пловдивски медицински сестри от три отделения подадоха колективна оставкаПричината са ниските им заплати от 600 лева в МБАЛ “Св. Мина“