56-годишен мъж със слепота на едното око прогледна след сложна операция, извършена от д-р Димитриос Власиадис, началник на Отделението по очни болести на МБАЛ Централ Хоспитал. Като дете пациентът се ударил, а лекарите били категорични, че повече никога няма да може да вижда с нараненото око. „Мъжът дойде при нас по време на кампания за безплатни профилактични прегледи. Сподели, че 50 години си е служил само със здравото око. Предложих му да го оперирам, той не вярваше. Но когато видя резултата, беше толкова доволен, че започна да разказва на всичките си познати. Всъщност това е най-важното за мен – когато помогна и видя радостта и благодарността на хората. По-хубаво няма”, признава специалистът.    

Д-р Власиадис е роден в Гърция. Няма лекари в рода си, ала е израснал сред медици, тъй като баща му бил директор на болницата в родния му град. Това някак естествено предопределило избора му да се насочи към най-хуманната професия. През 2004 г. завършва медицина в Медицински университет - Пловдив. През 2010 г. придобива специалност по Очни болести. Защитава и магистратура по Здравен мениджмънт също в Медицинския университет в Пловдив. Има специализации в областта на приложението на лазери в офталмологията. През 2010 г. завършва курс за оперативно лечение на катаракта в Индия. Притежава сертификати от следдипломни квалификации за роговична трансплантация, за съвременна хирургия на очно перде, за оптична кохерентна томография, за флуоресцинова ангиография и др. Периодично провежда кампании за безплатни очни прегледи. Признава, че и в почивните дни мисли за болницата и за пациентите. Опитва се да отделя време за семейството и приятелите. Обича да слушам музика, а хобито му всъщност е работата.

„Реших да следвам в Пловдив, тъй като знаех, че обучението тук е на много високо ниво. Още в университета, насочвайки се към офталмологията, бях заинтригуван от микрохирургията. Не мислех да оставам в България, но видях, че тук човек може да се реализира и да върви напред. Медицината е на високо ниво и има признателност от пациентите. Естествено, финансите не са както в Европа, но не това е на първо място. Друга причина да остана в Пловдив бе възможността да работя в МБАЛ Централ Хоспитал и да развиваме очното отделение”, казва специалистът.  

Той е щастлив да работи с прекрасни специалисти, както и с модерна апаратура. „Имаме съвременен скенер, който може да диагностицира заболявания на очното дъно – на ретината, макулата и очния нерв. От най-добрите в света е и машината, с която се извършват операциите на катаракта. Работим през 2 мм разрез, безкръвни операции, като се импланитрат само меки лещи, които са от световни лидери в офталмологията”, разказва д-р Власиадис. Болницата разполага с ретинален лазер за всички заболявания на ретината, лазер за премахване на вторична катаракта, фундус камера за извършване на флуоресцейнова ангиотрафия, автоматичен компютърен периметър, безконтактни тонометри, периметър и др.

Специалистът е извършил десетки антиглаукомни операции. Посочва, че до операции се стига, когато медикаментите не помагат. „Естествено, златният стандарт в офталмологията за антиглаукомни операции си остава трабекулектомията, но вече се комбинира със съвременните имплатни. Те дават по-голяма сигурност, по-малко следоперативни усложнения и по-дългосрочен резултат от тази гледна точка, че не се запушват толкова лесно”, обяснява офталмологът.

Сенилната катаракта, или т.нар. старческо перде, най-често е причина за намаленото зрение при хора над 60-годишна възраст. Според наблюденията на д-р Власиадис обаче в последните години има тенденция заболяването да се подмладява. По думите му, това вероятно е свързано и с факта, че използваме технологии, които изискват добро зрение. И при най-малкото замъгляване на погледа търсим офталмолог.

„В повечето случаи катарактата се развива от възрастта. Лещата започва да пожълтява, става по-мътна и в даден момент ни става трудно за виждаме през нея”, посочва специалистът. Алкохолът, тютюнопушенето, някои лекарства и травми също „помагат” да се развие заболяването. В посока превенция на всички очни заболявания съветът му е поне веднъж годишно да посещаваме лекар и да си правим пълен преглед.