Иновативен метод, който открива лошите клетки при остра лимфобластна левкемия на деца, внедри д-р Хасан Бурнусузов. Главният асистент към Медицински университет Пловдив и педиатър в Катедрата по педиатрия и медицинска генетика изследва костномозъчни проби на малките пациенти със съвременен 8-цветен флуоцитометър. Изследването се провежда в точно определени дни от лечението на малчуганите. Чрез специална методика се маркират лошите ракови клетки и в зависимост от техния брой и от клиничните показатели на детето специалистите преценяват дали да се продължи със същата терапия, или с по-агресивна.

„Методиката и самата програма позволяват много точно изброяване на тези клетки, за да имаме реална представа доколко ефективно е лечението. Преценката колко „тежка” химиотерапия да се използва е важна, за да спестим някои от страничните реакции, но и да сме сигурни, че пациентите са получили адекватна терапия и заболяването няма да се върне. По световни данни 80-85% от децата оздравяват. Същите са резултатите и за България”, посочва младият лекар.

Д-р Бурнусузов споделя, че работата с деца е изключително интересна. Донякъде за избора на професия повлиял и баща му, който също е лекар. Детето е един друг свят, който изисква да го разбереш не само от гледна точка на болестта, а като цяло – развитието и мирогледа му. За да работиш педиатрия, трябва да си и малко „ентусиаст“. Но това си е в реда на нещата. Ако не харесваш работата си, ако не обичаш това, което правиш, е по-добре да не го правиш.

Методиката за изследване на раковите клетки д-р Бурнусузов усвоява във Виена. След като в продължение на три месеца специализира в научноизследователски център за борба със злокачествените заболявания, внедрява технологията и тук. Смята, че звеното по детска онкохематология към УМБАЛ „Свети Георги”, както и останалите два центъра в България, където се лекуват деца с онкологични заболявания, са на съвременно ниво. А резултатите са съпоставими с тези на другите големи европейски центрове. За последните десет години, заедно с колегите си, защото онкохематологията е екипна работа, е помогнал на десетки малки пациенти, страдащи от злокачествени заболявания, като острата лимфобластна левкемия е най-често срещаното. Помни всички деца и казва, че макар да страдат от една и съща болест, всеки случай е различен.

„Лечението е продължително, свързано е с доста усложнения и тревоги от страна на родителите, а и от нас като лекари. Ние първо сме хора и много често съпреживяваме нещата заедно с родителите и детето. Но децата ни дават сила. Всъщност те са силните. Те са тези, които ни крепят и ни карат да работим за тях. Емоциите, положителната настройка у едно дете, това, което можете да видите в очите му, е нещото, което ни движи напред. И ни кара да се стараем да направим всичко възможно, така че това дете да попадне в големия процент на излекуваните”, признава медикът.

Д-р Бурнусузов не се е замислял да емигрира в чужбина. Разбира обаче колегите, които го правят. „Не мога да ги виня, защото заплащането там е доста по-високо. Условията на работа може би са по-добри. Казвам може би, защото зависи къде работят. В университетската Детска клиника и в Лабораторията по Клинична имунология тук имаме съвременни условия и прекрасни колеги, и приканвам всеки, който иска да се занимава с това, да дойде, да види и да прецени за себе си дали ще остане, или не. При мен така се стекоха обстоятелствата. Започнах тук, хареса ми, видях, че има смисъл. Защитих и докторантура тук преди години. Не съм мислил тогава дали да ходя в чужбина. Сега също не мисля за чужбина. Започнах и втора специализация по клинична имунология при проф. д-р Мариана Мурджева, женен съм, имам дете. Имам всички основания да остана”, категоричен е лекарят.

Той насърчава всички млади хора, които имат идеи, искат да се развиват и да живеят в България, да го направят. Защото има хубави специалности като педиатрията и клиничната имунология - едно ново поле и бъдеще на медицината.  

Какво още разказа д-р Бурнусузов, вижте във видеото на Милен Ангелов:

По статията работиха Добринка Димова и Милен Ангелов