Английската, Руската, Хуманитарната, Търговската и Френската – така се нарежда Топ 5 на най-желаните гимназии в Пловдив след излизане на резултатите от първи етап на класиране днес. 

Масово първото желание на пловдивските седмокласници е да влязат в чуждоезиков профил с изучаване на английски език. 1388 деца са написали това, като са посочили Ангилийската гимназия първа, 1321 – Руската, и още 1188 – Хуманитарната.

На второ място сред най-предпочитаните профили се нарежда немският език, съобщи Рангел Райчев – старши експерт по организация на средното образование в РИО на МОН – Пловдив и председател на комисията.

Общо 2912 са подадените заявления за кандидатстване, обявиха от Регионалния инспекторат, от тях близо 189 са на деца извън Пловдивска област.  Класираните на този етап са 2744, като 15 са тези извън региона.  

142 остават незаетите места в гимназиите и СОУ-тата след първи етап на класиране. 168 деца не са класирани, от тях 129 са от Пловдив и областта, поясни Райчев пред TrafficNews.bg.

Девет паралелки с 12 специалности трябва да бъдат закрити в града и региона при това положение. Това са 4 профилирани и 5 професионални паралелки. Повечето от тях са извън Пловдив: в Асеновград, Брезово и Карлово.

В Дървото в Пловдив се закриват две специалности по интериорен дизайн и мебелопроизводство, в Автото това е паралелката по автомоблина мехатроника. В трите СОУ-та „Христо Г. Данов”, „Константин Величков” и „Св. Седмочисленици” под тепетата също се закриват профилирани паралелки.  

В същото време в някои общообразователни училища се разкриват нови допълнителни непрофилирани класове. Те ще поемат седмокласниците, които не са се справили успешно с националното външно оценяване. Припомняме, че от 4947 явили се в областта по първия предмет, 967 изкараха слаби оценки. Рекордно много са скъсаните по втория – 1700.

Най-вискоият бал при момичетата е 35,786. Той е на девойка, която ще учи в природоматематически профил с английски език в Математическата гимназия. Пак там е класирано и момчето с най-висок бал - 35,445.

Приетите на първо класиране имат възможност да се запишат от утре до 30 юни в съответното училище или пак там да подадат заявление за участие във втори етап.

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg