Докато част от пловдивските инвеститори залагат на високо и плътно строителство,  издигайки огромни жилищни комплекси с вид на общежития, други вече са наясно , че сме в 21 век, социализмът отдавна си е отишъл, а с него и грозните соц блоковете. Затова те вече издигат модерни жилищни комплекси, които съчетават красива визия, качествено строителство, разчупени обеми и разбира се, пространство. Те имат добре изградена социална инфраструктура, обществени пространства и зелени площи. Разполагат с подземни паркинги, гаражи,  в тях са проектирани детски и спортни центрове, заведения за хранене, магазини.

Компаниите, които градят тези комплекси , се насочават към новия сегмент потребители. Това са модерни млади хора, които търсят място за дом, който да им осигурява високо качество на живот, атмосфера, подходяща социална среда и места за разходка и спорт.

"През последните години се наблюдава промяна в профила на клиентите, и в техните изисквания. На пазара излиза ново поколение  клиенти - такива, които работят в ИТ компании, или имат успешен бизнес у нас или в чужбина. Те имат високи изисквания, които стандартния пазар не може да задоволи. Комплексите, строени преди 10-15 години вече не покриват тяхната представа за модерен дом. Затова и инвеститорите промениха стратегията си и предлагат доста по-различни жилища. Проектите, по които работим, са точно в такава посока" коментира арх. Радко Тодоров от "Ер Те Консулт". 

Следващите две години няколко района в Пловдив ще се развиват точно в тази посока, тъй като вниманието на инвеститорите е насочено към тях.

Единият е районът около Гребна база и  Братската могила. В момента там вече се издига Пловдив Сити Парк1 , с инвеститор фирма „Хъс”, а с бързи темпове върви строителството и на „Роял Гардън” на Галакси Инвесмънт груп.  Първият комплекс е с 20 000 квадрата разгъната площ, а вторият е с две Г- образни сгради с обща разгъната площ от 30 000 квадрата. Предстои стартът на Пловдив Сити Парк2, който е с РЗП от 30 000 кв. м. и голям жилищен комплекс от клас „премиум”  на ул. „Рая”.

На същата улица тече строителство и на затворен жилищен комплекс с инвеститор „Главболгарстрой”. Още няколко атрактивни терена в района са мишена на потенциални инвеститори.

Цените в този район в момента се движат между 650 и 900 евро/квадрат , в зависимост от разположението на апартамента. Някои от компаниите продават обзаведени до ключ  жилища, а други предлагат готови интериори и дизайнерски решения.

Всички нови комплекси в този район са в непосредствена близост до най- големият парк в Пловдив – „Отдих и култура”, а също така настоящите и бъдещите им собственици ще имат в близост няколко хипермаркета, много спортни съоръжения, Гребната база и не на последно място бърз достъп до магистралата през западната тангента на Околовръстното шосе.

Другият атрактивен район, който тепърва предстои да се развива, е зоната между хотел SPS и Цариградско шосе. Там вече започна строителството на комплекс „Елит” 2. Компанията „Аспи Билдинг” има вече реализиран мащабен комплекс по европейски стандарти в квартал „Тракия”, а новият им проект е зад „Метро”, в непосредствена близост до Цариградско шосе. Комплексите "Елит" и "Олимпия" са сред предпочитаните в големия жилищен район, където през последните години има бум на строителството. 

Готов е проектът на компания с международно участие, която ще инвестира в изключително модерна жилищна сграда с два модула с височина 16 и 12 етажа. Тя ще се намира до хотел SPS. В същата зона ще бъде и жилищен комплекс „Панорама” . Той също е от висок клас, фунционален и достъпен. Предимствата на този район са близостта му до големи пътни артерии – булевардите – „Освобождение”, „Санкт Петербург”, „Цариградско шосе”, „Шести септември”, автомагистрала „Тракия” през Източната тангента, непоследствената близост по парк „Лаута”, големите хипермаркети „Метро”, „Технополис”, „Техномаркет” и пр., до бъдещия мол „Плаза” и разбира се, до бъдещия втори градски център, които ще бъде ситуиран на „Гладно поле”.

Проектът за нов мост над река Марица, който ще свързва кварталите „Северен” и „Западен” и ще осигури бърз достъп до центъра на града, ще направи атрактивни терените по северния бряг на реката в ройона на Захарна фабрика. Там комплекс „Марица Гардънс” продължава да се разширява, като инвеститорите застрояват парцела си с елегантни 5 -етажни  кооперации. Комплексът е от затворен тип, с много зеленина, детски площадки и игрища.

 

През 2018 година се очаква да стартира и строителството на модерния комплекс „Каменица”, на мястото на бившата пивоварна. Върху 30 декера ще бъдат построени офис сгради, жилищен комплекс и  спортен център. В сърцето на комплекса ще има площад и парк. По проект целият комплекс ще бъде обособен като свободна пешеходна зона, а за автомобилите ще бъде осигурен подземен паркинг с над 600 места.

Цените в новите комплекси ще тръгнат вероятно от 850 евро на квадрат. Според брокери в две- три години цената може да се качи и до 1000 евро, а други прогнозират , че може и да остане на тези нива , заради многото жилища, които в момента са в строеж или предстоят да бъдат построени. „Не за всички клиенти най- ниската цена е определящия критерий при избор на основно жилище. Хората, които имат визия за бъдещето и правят добре разчетите, предпочитат да инвестират в модерно и функционално жилище. По този начин те не само ще запазят инвестицията си, но в бъдеще могат и да спечелят от нея. В случаите, когато хората купуват апартаменти , които да рентват, по-добрият комплекс също е за предпочитане , защото носи по-голяма доходност” коментират брокери.