Голяма антично селище в жилищен район „Тракия” откриха археолозите при обход по инициатива на Националната компания "Железопътна инфраструктура". То датира от 4 век след Христа. Тази година специализираният оглед е обхванал територията на община Пловдив и е свързан с ремонтни дейности по и около влаковите линии. В района на Асеновградско шосе археолозите са открили няколко обекта от Първото хилядолетие преди Христа, принадлежащи към тракийската култура, вероятно свързани със земеделска дейност. 

Най-впечатляващ обаче е огромен обект към Рогошко шосе, в който има материали още от халколита, а това означава на повече от 4 000 години преди Христа.

"Обитаван е дълго време, защото открихме материали от различни епохи – Халколита,  Тракийския период, Античността, Средновековието до единични османски находки. Вероятно е представлявал сателитно селище към древния Филипопол. Намерихме голямо количество съдове, строителна керамика и камъни, което индикира наличието на сгради, и то масивни", съобщи пред Plovdiv Time археологът София Христева, която заедно с колегата си Елена Божинова са били част от екипа от специалисти от НАИМ-БАН, обследвал зоните около железопътните линии. Тя допълни, че по време на теренната работа са регистрирани доста нови обекти, но археолозите нямат намерение да обявяват точното им местонахождение, за да не станат жертва на иманярски набези.

"Разкриваме ги след оран, особено дълбока, защото тя обръща пръстта и на повърхността се откриват археологическите материали. Благодарение на това можем да уточним приблизителните размери и датировката на конкретен обект", разказаха специалистите.

Всички обекти - могили и селища, регистрирани при обхода, вече са картирани. Копия от картата се съхраняват в Археологическия музей, НАИМ-БАН,  Министерството на културата и община Пловдив. Така при извършването на всякаква дейност освен земеделска, ще трябва да преминат през съгласуване с Общината, археолозите и Министерството на културата.

На този етап археологическо проучване  на тези обекти не се предвижда. Само в случай на строително намерение ще се наложат спасителни разкопки.

Пловдив се намира в линията на Източно-Средиземноморския коридор Ориент – един от приоритетните проекти в транспортната политика на Европейския съюз. Поради това експертите на Националната компания "Железопътна инфраструктура" работят активно по модернизацията й. Концентрацията на археологически обекти в района на Пловдив налага преди всякакви строителни дейности около влаковите линии да бъдат извършвани теренни  издирвания на археолозите.