Изграждането на втория градски център на Пловдив може да започне до няколко месеца, заяви кметът Иван Тотев. Проектът, заплануван за Гладно поле, в момента е в междинна фаза, като се чака зелена светлина от Министерството на отбраната. Причината е, че голяма част от парцелите там са на МО, които подписаха споразумение за прехвърляне на парцелите срещу строителство на път в близкото поделение.

Стана ясно, че пътят е почти завършен, като след неговото приемане от военните ще се подпише и прехвърлянето на имотите.

Припомняме, че квартал Гладно поле е включен в „Региони в растеж” за градско развитие.  Идеята там е да се направи Hi-Тec парк с център за върхови постижения, университетска база, както и привличане на IT компании.

Американската компания за микропроцесори Sibiz вече започна строежа на офиса си в Пловдив. Близо 15 милиона лева ще струва изграждането 30-метровата офис сграда срещу парк Лаута. След като заработи на пълни обороти там ще бъдат отворени 1500 нови работни места.

В плановете на градската управа е бъдещият втори градски център да не се изчерпва с думата  бизнес парк. А място, в което ще има културна инфраструктура, площадни пространства, административни сгради.

До 2020 година там ще бъдат налети 9 милиона лева по програма „Региони в растеж”. Със сумата ще се започне изграждането на първичната инфраструктура – окабеляване, подземна инфраструктура и други комуникационни структури.

Паралелно с това ще се кандидатства и по оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж” за района. През програмата могат да бъдат привлечени 70 милиона лева за създаването на Център за върхови постижения в областта на биотехнологиите.