След като тази сутрин кметът на Пловдив Иван Тотев се разкърши с пловдивските ученици от СУ “Свети Седмочисленици”, малко след това той и заместникът му Стефан Стоянов посетиха и Образцовата математическа гимназия „Академик Кирил Попов” в Пловдив. На срещата директорът на гимназията доц. Ивайло Старибратов разказа за дългоочаквания проект за нова сграда на гимназията, който вече е готов.

Стана ясно, че теренът, на който ще се построи новият дом на Математическата, е от 34 дка и се намира зад SPS. Освен учебния корпус с 60 класни стаи, ще има голяма зала – аула, за около 400 ученици, проектът включва и спортна зала, която е многофункционална и може да се използва за много видове спорт, има открити спортни терени, предвидено е и малко – 4-етажно, общежитие.

"Проектът е много важен за целия град, защото не само в IT сектора, в който и да е сектор се изискват добри подготвени специалисти", каза Старибратов.

Припомняме, още през април учениците и преподавателите от елитната пловдивска гимназия стартираха мощна кампания за изграждането на нова училищна сграда. В момента на тях им се налага независимо от двусменния режим на учене те да използват дори избените помещения в сградата в квартал Смирненски. Толкова е отесняла тя, че оставането на децата в нея вече е абсурдно, смятат от учебното заведение.

Проектът за новата сграда не е нов – той е изработен още преди години, но сега е финализиран, а в момента върви усилена кампания за набиране на средствата за нея, които възлизат на около 10 млн. лева.

Бившият дългогодишен директор доц. Кирчо Атанасов