Два многоетажни паркинга в центъра на Пловдив ще бъдат изградени в следващите години, като целта е да поемат голяма част  от колите, които в момента спират край Главната улица.

До дни трябва да бъде обявена поръчка за многоетажния паркинг, който ще бъде на мястото на бившия ТЕЛК на улица „4-ти януари”. Там всички съгласувателни процедури са минали, като се очаква до няколко месеца строителството да започне. Първият многоетажен паркинг трябва да поеме колите от Съдебната плата и тези от Капана и „Отец Паисий”. Припомняме, че там паркоместата ще намалеят почит половината със забраната за паркиране на редица улици, както и въвеждането на успоредно спиране на  „Отец Паисий”.

Другият паркинг, който се предвижда е на мястото на ДКЦ 6 край хотел „Лайпциг”. Лечебното заведение ще бъде преместено в МБАЛ „Св. Мина”, а сградата ще бъде съборена.

Кметът Иван Тотев заяви, че политиката на общината е все повече колите да бъдат извадени от центъра, а хората да се замислят дали да ходят с тях постоянно.

„Да, ще трябва да вървиш 400-500 метра от паркинга до Главната, или ще се въртиш, за да си търсиш паркомясто. Такива са реалностите”, каза Тотев.