Новата система за видеонаблюдения в Пловдив беше представена днес. 150 камери, разположени в различни части на града, ще следят за нарушители. По-голямата част от камерите са разположени централната градска част.

Под наблюдение са поставени централни пешеходните зони, творческия квартал Капана, Пеещите фонтани и други популярни градски части. Освен на емблематични за Пловдив места, в обхвата на мащабното видеонаблюдения попадат и по-отдалечени зони. Опасан със записващи средства е и басейн „Младост“.

Всички камери вече са обединени в централизирана система за управление. В ремонтирания и обновения оперативен център на Общинска охрана има поставени 15 монитора. На тях в реално време дежурните служители съблюдават случващото се из града и следят за опазване на обществения ред.

Двама дежурни служители наблюдават камерите 24 часа в денонощието. Ако бъде забелязан проблем, те веднага сигнализират на полицията, за да може в случай на инцидент или вандалска проява да се действа експедитивно.

Общата стойност на инвестицията е 95 хил. лева без ДДС, като парите се отпуснати от Общинския бюджет. 

На откриването на реновирания пункт за наблюдение присъстваха кмета Иван Тотев, заместник-кмета Георги Маринов, директора на ОП "Общинска охрана" Александър Стайков и ръководители на институции от Пловдив.