Пътуването с автобус или влак вече е отживелица… С бързи обороти споделеното пътуване измества познатия транспорт, като хората предпочитат да пътуват с непознат, вместо да чакат по гари.  Намирането на автомобил или пътници по главните маршрути в страната става за минути и не отнема нито особени усилия, нито пари. Групата „Пътуващи между София и Пловдив” наброява 37 320 души, а активността е през няколко минути. Постовете започват от 6 часа сутринта, а автомобил може да се намери и късно през нощта.  Няма възрастови категории има хора с различни професии и интереси, обединени от едно – да пътуват удобно и евтино. 

Споделеното пътуване предизвика остра реакция у превозвачите. Транспортните босове скочиха да бранят бизнеса си, като заклеймиха „услугата” като опасна и най вече незаконна. Шофьорите печелили пари без да плащат данъци на държавата и подривали техния бизнес с двойно по-ниски цени. В случая второто твърдение е факт.  Пътуване от Пловдив до София с шофьор от групата излиза около 7 лева, а същото разстояние с автобус е 14. Разликата е двойна, а удобството не.  Или поне в повечето случаи.  Спирките на автобусите или влаковете са константа, а тези на споделените превози са въпрос на уговорка.  В много случаи те взимат от адрес и те оставят на адрес. Така спестяваш време и пари и от градски транспорт.

Вариантът да пътуваш с влак, разбира се е доста по-евтин от този с автобус. Цената варира спрямо различните видове линии, но колкото по-евтин е билетът, толкова по-дълго е пътуването. Ако случайно се объркаш и си хванеш бавния влак удоволствието на пътуването от града под тепетата до столицата може да продължи до 4 часа.  Изобщо няма да споменаваме за студените и мръсни купета, картинката е ясна за всички.

Моят опит от споделеното пътуване е скромен, пътувала съм само три пъти. В двата случая пътувах с непознат шофьор, а в третия споделих автомобила си с двама пътници. Спътниците ми бяха най-различни – художничка и гаджето й французин, шофьор на такси (решил да не пътува празен курс), сервитьор, студент и адвокат.  И в трите случая не липсваха разговори, като в единия дори ме упътиха до крайната точка на пътуването ми.  А намирането на кола или пътници във всеки от случаите ми отне не повече от 15 минути.

Споделеният превоз има и негативна страна, тъй като не винаги знаеш кой стои отсреща. Правиш си уговорка с някой от групата, но фейсбук профилът не гарантира за сигурността и безопасния превоз. Така, че все пак внимавайте и се пазете от безразсъдни шофьори. Бързото пътуване не трябва да е на всяка цена.