Възможно ли е да се изгради въжен лифт на Бунарджика? Идеята за подобно съоръжение гравитира в обществото в последните години. Еколози няколко пъти са се противопоставяха на идеята, тъй като според тях подобно съоръжение не може да се поставя в парк, който е защитена територия. На последното обществено обсъждане за развитието на пловдивските хълмове, експерти обориха тезата и заявиха, че няма пречка за направата на подобно съоръжение.

Репортер на TrafficNews.bg се обърна към кмета на район „Централен” Георги Стаменов, за да разбере дали съоръжението влиза в плановете на градските власти. Той заяви, че принципно няма пречка за изграждането на лифт, но този проект все още не е приоритетен.

В момента върви процедура, която трябва тотално да преобрази Бунарджика. Над 500 000 лева се очаква да бъдат налети в реконструкцията на алеите, осветлението, градинското обзавеждане и атракциите на парка.

Безспорно най-чакано е възстановяването на акведуктите на Бунарджика, както и двете езера под. Водните каскади са били една от най-големите атракции преди години, но с времето те са разрушили.  В момента те нямат естетически вид, тъй като облицовката им е олющена и унищожена.

Преди да се престъпи към реновирането на водните атракциони, ще бъде направена и специална пешеходна алея, за да могат и майки с колички и трудноподвижни хора да стигат до там, тъй като в момента достъп има само през стълбите на парка.Инвестицията, която е нужна за реконструкцията на съоръженията ще струва около 50 000 лева.

Отделно се предвижда всички алеи, които са се амортизирали,  да бъдат реновирани. Проект се прави и за ново LED осветление, което да стига до върха на тепето. За него обаче е нужно и ново окабеляване по трасето. Инвестицията, нужна за осветяването на Бунарджика, е над 200 000 лева.