Три проекта за над 250 милиона лева ще изкарат транзитния трафик от Пловдив, а освен това трябва да намалеят и значително катастрофите. По два от проектите вече се работи – един се строи, а втори се проектира. Третият бе анонсиран вчера.

Тогава премиер, кмет и областен управител обсъждаха затварянето на ринга на околовръстното шосе на Пловдив и така за първи път транзитното движение да бъде изнесено от града.

Общата стойност на пътя Пловдив – Асеновград се очаква да достигне около 45 милиона лева. В момента се изпълнява първия етап за 21 милиона лева, който включва две кръгови движение и удвояване на пътя. До няколко месеца ще стартира и поръчка за локалните платна и още три кръгови по пътя.

В момента върви и проектирането за удвояването на Околовръстното шосе на Пловдив. По първоначални разчети този проект ще струва 160-170 милиона лева с отчуждителните процедури.

Околовръстното ще трябва да се свърже и със Скобелева майка. Там проектът ще е най-малко 7 милиона лева.

Новият проект ще съпътства изграждането на пътя Пловдив – Асеновград. Паралелно с реконструкцията на пътя убиец, ще се проектира и изгради нов лъч на Околовръстното шосе.

По предварителни оценки цената на новия лъч в едната лента ще струва около 7 милиона лева за 6 км участък. Трасето ще свързва Родопите с магистрала Тракия. 

„За нас изграждането на тази отсечка не само завършва Околовръстния път, но и решава проблема с трафика и износването на пътната мрежа в Пловдив”, заяви кметът Иван Тотев след срещата с премиера. 

Градоначалникът показа откъде ще минава пътят – през земеделски земи на територията на община „Родопи“. Бойко Борисов пък заяви, че са изградили много пътища и магистрали през полята и това няма да е пречка.

Още по темата - вижте във видеото на ТРАФИК ТВ: