Още един нов проект ще съпътства изграждането на пътя Пловдив – Асеновград. Паралелно с реконструкцията на пътя убиец, ще се проектира и изгради нов лъч на Околовръстното шосе, който да се свързва с пътен възел Скобелева майка. Това стана ясно по време на инспекцията на премиера Бойко Борисов на пътя Пловдив – Асеновград, предаде репортер на TrafficNews.bg.

Проектът бе представен от кмета Иван Тотев и областния управител Здравко Димитров. По предварителни оценки цената на новия лъч ще струва около 7 милиона лева за 6 км участък.

Градоначалникът показа откъде ще минава пътят – през земеделски земи на територията на община „Родопи“. Бойко Борисов пък заяви, че са изградили много пътища и магистрали през полята и това няма да е пречка.

Още по темата - вижте във видеото на ТРАФИК ТВ:

„Ще направим продължение на Околовръстното, което да  се свързва с надлез „Скобелева майка“, за да може трафикът, идващ от Родопите, да се пренасочва през алтернативния път“, коментира министър-председателят. 

Още във вторник ще започне полагането на новата асфалтова настилка на пътя Пловдив – Асеновград, заяви изпълнителят на проекта инж. Юлиян Инджов. Той за пореден път изказа мнение, че проектът ще бъде направен предсрочно – до края на годината.

Премиерът изрази задоволство от темповете на работата по трасето, по което ежедневно минават над 24 000 автомобила.

„Строежът на пътя Пловдив-Асеновград върви с добри темпове. Като направиш нещо ново веднага се вижда старото, ненаправено. Околовръстното шосе е на повече от 40 години, а Пловдив е от градовете с най-голям икономически растеж и бизнесът, и износът с тировете е огромен“, заяви Борисов.

„Индустриалните зони около града се разраснаха значително и със съществуващото шосе сме осигурени основно запад София и интермодалния терминал. Но в посока изток – Бургас и на север Варна, Шумен и Велико Търново движението минава през града, тъй като е най-удобния маршрут“, посочи кметът.

„Прекрасно е, че заедно с премиера търсим решение на общите проблеми на града и както той спомена Пловдив е един от градовете, който генерира значителна част от БВП на страната“, допълни той.

По проект на Околовръстното шосе и Асеновградско ще бъде изградено кръстовище с кръгово движение. Бъдещата пътна връзка – продължение на Околовръстното и връзката с пътен възел Скобелева майка преминава през земеделски земи, за които ще бъде стартирана процедура за отчуждаване. По този начин трафикът, който ида от Родопите в посока столицата и морето няма да преминава през Пловдив.

Паралелно с това ще се работи и по изграждане на локалните платна, успоредни на Асеновградско шосе, за да може хората, които работят в Тракия икономическа зона, да имат по-лесен достъп до производствените компании, разположени по оста Пловдив-Асеновград. 

Възможността за изграждане на пътна връзка Асеновграско шосе - Скобелева майка - магистрала „Тракия“ обсъдиха на извънредна работна среща министър-председателят Бойко Борисов, кметът на Пловдив инж. Иван Тотев, областният управител Здравко Димитров и кметът на Асеновград Емил Караиванов. На срещата присъства и народният представител от ПП ГЕРБ инж. Атанас Ташков.

Те разгледаха на картата на Пловдив участъкът от околовръстния път, който все още не е изграден и който е необходим за извеждане на движението на тежкотоварни автомобили от града.

„Строежът на пътя Пловдив-Асеновград върви с добри темпове. Като направиш нещо ново веднага се вижда старото, ненаправено. Околовръстното шосе е на повече от 40 години, а Пловдив е от градовете с най-голям икономически растеж и бизнесът, и износът с тировете е огромен“, заяви премиерът Бойко Борисов. От инспекцията стана ясно, че строителните работи вървят в срок и до края на годината е напълно възможно успоредният път на сегашното Асеновградско шосе да бъде готов.

„Осигуряването на кръговото кръстовище и връзката с магистралата е изключително важно за безопасно преминаване“, добави премиерът.

Според кмета на Пловдив Иван Тотев изграждането на тази отсечка не само завършва Околовръстния път, но и решава много градски въпроси от гледна точка на натовареност на трафика, износване на пътна мрежа, така че стартирането на работата по този проект е важно.