Пловдивчанка си купи от опасната партида яйца от „Кауфланд“, намиращ се на булевард „Македония”. Това сигнализира тя до редакцията на TrafficNews.bg.

За въпросните яйчни продукти ви съобщихме преди няколко дни. В няколко партиди се съдържа веществото фипронил. При проверка от страна на БАБХ бяха установени нива по-ниски от опасните за човека, но въпреки това от агенцията забраниха консумацията на тези яйца.

Нашата читателка обаче закупила точно от тази партида - 3BG04001 . Прибрала се след пазар вкъщи, разопаковала продуктите и малко по-късно разбрала, че е взела точно от опасните яйца. Птичите продукти са били закупени от хипермаркета в сряда.  Проверка на репортер на TrafficNews.bg. показа, че всички яйца от тази партида вече са изтеглени от хипермаркета. Там е поставена и бележка, че всички яйца са изследвани и нямат наличие на опасното вещество.

„Хубаво, че вече са изтеглени, но знае ли се колко хора са си купили от въпросните яйца? За малко да ги дам на детето си,  което е на 2 години! Жал ми е за хората!Всеки гледа да си купи нещо по-евтино, че са малки заплатите и за нищо не стигат, а големите риби малко, по-малко ни тровят! То какво ли нямаше отровно в месата, то какво ли не слагаха в каймата, айде сега и в яйцата. То трябвало да изядеш много, за да се отровиш! Ами като хапнеш от всичко по малко, то не се ли натрупва в организма?! Всеки втори болен и се събират пари по Фейсбук за лечение!!! Кой трови народа и къде спят проверките, сигурно си затварят очите и те за някой лев! , възмущава се пловдивчанката.

Според Световната здравна организация фипронилът е умерено токсично вещество. То може да навреди на здравето на човек, но само при високи концентрации.

Фипронилът е инсектицид, използва се, въпреки че не е разрешено, от много ферми на Стария континент. Ефективно е в битката срещу бълхи, кърлежи и хлебарки, както и за защита на реколтата от вредители. Когато се използва в птицеферми например, за обезпаразитяване, то попада през перата и кожата на кокошката в организма й, а оттам – и в яйцето. Може да попадне и в човешкото тялото през кожата или да бъде погълнат.

Симптомите при отравяне са възпаление на очите и кожата, гадене и повръщане. При прием на големи количества от веществото то може да порази черния дроб и бъбреците.

Констатирано е съдържание на фипронил над нормата в яйца от фирмите "Консорциум Агробизнес“ АД и "Агроинвестпродукт“ ООД.

Спрените яйца са от следните партиди: 3BG04001, 1BG04001 и 3BG04003.