Управител на фирма, извършваща търговска дейност в Пловдив, инсценира собственото си нападение и грабеж. Той е съобщил, че е бил бит, а сумата която е носел в себе си е била открадната.  Поради лъжливите си показания, Пловдивският районен съд му наложи шест месеца условна присъда.

Мъжът работел във фирма „Демисто” ООД. Той нямал никакво финансово участие и неговия ангажимент се изразявал единствено да поддържа връзка с клиенти и да внася парични суми в банките, т.е да осъществява инкасова дейност. Ролята му на поставено лице била известна на всички служители във фирмата и нейните клиенти.

В деня на „инцидента” управителят трябвало да внесе в банка сумата от 75 000 лева, която му била предадена от началник склада . Той отишъл към клон на банката, намиращ се на  бул.”Марица”, каквато била обичайната практика. Сумата, която следвало да внесе в банката била сложена в шарена найлонова торба, в която били и необходимите банкови документи.

Той паркирал служебния автомобил срещу клона на банката. В непосредствена близост до мястото на паркиране се намирала работничка от ОП „Чистота. Мъжът отворил вратата на служебния си автомобил и слязъл от него. Легнал на земята и помолил за помощ чистачката, като й казал, че бил ограбен. Въпреки, че не забелязала трети лица в близост до тях и не видяла следи от побой,  жената потърсила помощ от охранителя в банката,  който стоял по това време пред офиса на банката. Когато служителят на клона се приближил, видял, че управителят лежал на земята по гръб и не мърдал, но бил в съзнание и му разказал, че бил нападнат от двама или трима мъже, които го заплашили с пистолети, ударили го и му отнели чанта. Веднага била повикана полиция.

Пострадалият бил привикан в близкото управление да даде показания. Пред органите на реда той разказал, че „С тези пари и още 100 000 лева от мен започнах бизнес” и „ В този момент някой, който преди това не видях опря нещо твърдо в областта на левия бъбрек. Каза  „Стой, пусни торбата!” Аз се обърнах да видя какво става и усетих силен удар в областта на врата, от който ми причерня, а този ми взе торбата с парите. С обръщането си за много кратко време аз успях да видя лице около 170 см., беше с шапка с козирка и качулка, лицето му беше бяло. С периферията на погледа, забелязах малка черна кола, но не мога да определя марка и модел. Мисля, че нападателят беше с тази кола.”

По случая е образувано досъдебно производство. Назначени са експертизи и е предприето разследване. Иззети са записи от камерите в близост, от които обаче става ясно, че такива мъже и такава кола въобще не е имало в района. При назначената медицинска експертиза не са констатирани и никакви наранявания или следи от удар. От фирмата също са потвърдили, че управителят е нямал никакви финансови участия в предприятието и че взаимоотношенията им са обтегнати. Това навежда на мисълта, че мъжът сам е инсценирал грабеж.

Образувано е ново досъдебно производство, а срещу  управителя е повдигнато обвинение за лъжесвидетелстване.

След разглеждане на всички доказателства и изслушване на показанията на множество свидетели, районният съд в Пловдив, наложи на управителя шест  месеца условно с три години изпитателен срок.