Масова евангелизация се е провела вчера в пазарджишкото село Мало Конаре. Участници в т.нар. „приемане на истинската вяра” предаваха на живо събитието в ромската махала. Проявата е продължила повече от час, като тя е минала по тертипа на всички подобни събития – редуване на музика, проповеди и истории с „чудеса”.  

Не е ясно обаче кое е вероизповеданието, което е организирало събитието. Наш репортер се свърза с кмета на селото Димчо Караиванов. Той разбра от нас за въпросната проява и заяви, че не е запознат кой я организирал. В общината също не е издавано разрешително за такава проява.

Кметът на селото обясни, че миналата година е имало подобно събитие, но тогава евангелистите са имали разрешението на властите за него. Обикновено евангелистите в ромската махала на селото се събирали в частни терени, където провеждали своите проповеди.Караиванов заяви, че няма как да санкционира организаторите на проявата по видео.

Евангелизмът, наречен още евангелско протестантство,  е доминиращо течение в протестантството по брой вярващи. Те провеждат едни от най-агресивните кампании за приобщаване на нови членове в църквата. При тях присъщото е отричането на догматичната религия с йерархичната й структура, както и личното обръщение към Бог.

Множество секти обаче също минават под шапката на евангелизма, обещавайки изцерение и други чудотворни изживявания. На последните избори бяха изобличени евангелски църкви в схема за купуване на над 2000 гласа.

Вижте как протича една евангелизация в ромската махала в Мало Конаре: