Възрастна жена от Пловдив се прости с 6 хиляди лева, след като стана жертва на новата, изключително сложна схема на телефонните измамници. Внукът на потърпевшата разказа пред TrafficNews.bg за случая.

Всичко се развило в следобедните часове във вторник. Снахата на възрастната жена тръгнала на работа около 15 ч. Малко след това домашнияТ телефон в семейното жилище в Кършияка започнал да звъни. 85-годишната пенсионерка вдигнала телефона. Мъжки глас отсреща се представил като „майор Манолов”. Мнимият полицай попитал жената дали е ставала жертва на телефонна измама досега. Тя заявила, че не й се е случвало подобно нещо, без да знае, че това е напът да се промени.

„Днес ще ви се обадят. Трябва да им съдействате, за да ги заловим”, обяснил „майорът”. След като обърканата и притеснена жена се съгласила, той побързал да я разпита за живота и близките й. Попитал я за адрес, с кого живее, с какви пари разполага. Казал й да събере парите в жилището и да ги сложи в камерата на хладилника. Причината – измамнициТЕ имали устройство, с което могат да локализират парите. Само хладилната камера прекъсвала сигнала.

Жената изпълнила поръчението и прибрала парите „на студено”, като същевременно обяснила, че живее със снаха си, разказала за бизнеса на своя внук и още лични подробности. Цялата тази информация впоследствие измамниците използвали, за да я лишат от спестяванията й. „Майорът” попитал 85-годишната жена дали разполага с друг телефон и тя дала номера на личния си GSM. Веднага след това фалшивият полицай се обадил на него. Целта на измамниците – и двата телефона на жената да се използват във всеки един момент, за да не може тя да потърси близките си.

Не закъсняло обаждането и от самите измамници, за които „майорът” предупредил. Те позвънили на вече свободния домашен телефон. Първо се случило вече обичайното – жена плачела в ухото на старицата, обяснявайки, че е станала жертва на катастрофа. След това обаче от отсрещната страна на телефона се чул гласът на друг мъж, който започнал да обижда пенсионерката. Заплашвал я, използвайки информацията, която тя минути по-рано дала на „майора”. Това стресирало жената още повече.

Дошло време и парите да бъдат взети. Фалшивият полицай казал на жената да изпълни нарежданията на измамниците, за да бъдат те „заловени”. Дори я призовал да потърси из жилището пари, скрити от снаха й, за да предаде и тях. Нарежданията били жената да хвърли всичките 6 хиляди лева, които успяла да събере, през задната тераса. Защо задната? Защото пред входа на блока имало охранителна камера. 85-годишната жена хвърлила парите, тревожейки се за себе си и близките си.

През цялото време „майорът” я успокоявал, че внукът й Димитър е с него и работят заедно за залавянето на престъпниците. Това обаче започнало едва след като самата жена разкрила, че има внук на име Димитър. Впоследствие фалшивият полицай предал „добрата новина” – измамниците били задържани, благодарение на помощта на пловдивчанката. Тя щяла да получи парите си на сутринта на следващия ден.

Истината обаче е друга. Измамниците тормозили жената над 2 часа. Тя дори не разбрала, че е била подведена. Това установили близките й, които веднага се обадили на телефон 112. Вече обаче било късно. Роднините на жената се надяват измамниците да бъдат разкрити, както и парите да бъдат върнати. Със сумата жената се сдобила, продавайки наследствени имоти, и парите били заделени за внуците й.

Нейните близки освен това искат други хора да не бъдат подведени като 85-годишната жена. Заради това разказаха и подробната история на новата и по-сложна схема на измамниците, за да могат всички да обяснят на възрастните си роднини, че не трябва да вярват на подобни обаждания и молби за съдействие от полицията.

Припомняме, че преди дни възрастен плодвивчанин също стана жертва на новата схема – подробностите четете ТУК