Жандармерия и полицаи обсадиха ромската махала на Асеновград тази вечер, за да предотвратят нахлуването на масата протестиращи, сред които имаше рокери и футболни фенове от Пловдив.

Хиляди хора тръгнаха на шествие от кръговото близо до Община Асеновград към самата сграда на Общината. Там престояха 10 минути, след което организаторът на протеста обяви неговия край. В този момент положението излезе извън контрол. Стотици хора тръгнаха да тичат в посока циганската махала на града. Рокери вече бяха заобиколили протеста, за да се насочат натам, но бяха спрени от полицията, разположена по-надолу по трасето. Протестиращи имаше и пред новостроящата се джамия в града, която се очаква да бъде най-голямата у нас.

На практика Асеновград тази вечер се размина от Катуница 2. Протестът в селото започна, след като роми прегазиха и убиха младо момче, а тук пак има бити младежи и влачен с кола родител. Сутринта след убийството на Ангел в Катуница имаше протест, който прерасна в размирици, заради подтискането на месното население и толерирането на шепа хора да правят каквото си искат безнаказано. В Асеновград също тази вечер имаше протест, който не се превърна в Катуница 2.... засега.

Търпението на хората е изчерпано, тъй като всекидневно стават свидетели на арогантно поведение от страна на местните роми, а справедливост не виждат. Затова са взели нещата в свои ръце. В центъра на града се събраха стотици родители, които бяха довели с тях малките си деца, а някои от тях и бебета в колички, за да покажат гнева си. Гнева към тези, които бият децата им. 

В неделя се очаква още по-мащабен протест от днешния. Протест ще има и в четвъртък вечер.

Ето и ВИДЕО на ТРАФИК ТВ от мястото:

 

Над 3 хиляди души протестираха тази вечер в Асеновград. Протестът започна в 20 часа, съобщи репортер на TrafficNews.bg. Причината за недоволството на хората е мелето, при което роми пребиха с колове и камъни гребци от града и техните родители. Събралото се множество скандира "Българи юнаци!".

В събитието, организирано в социалните мрежи, се включиха и рокери. Ревът на поне 100 мотора огласи улиците. Рокерите са от местния мотоклуб, но има такива и от Пловдив.

Полицията бе блокирала града, а кордон от жандармеристи – ромската махала.

„Не е нормално да бият децата ни, а държавата да не може да ги защити”, твърди един от родителите на децата в клуба по гребане Георги Назаров.

Организаторите подчертаха, че протестните действия ще бъдат мирни, а исканията ще са справедливо наказание на самозабравилата се тумба. Още днес пък стартира подписка в града, който бе разтресен от самозабравилите се жители на гетото.