Стикери с расистки и ксенофобски изображения могат да бъдат забелязани на различни места из Пловдив. Те "посрещат" туристите от цял свят, които без проблем могат да разберат посланията на картинките.

На едни от стикерите е изобразен член на расистката група "Ку-Клукс Клан", докато на заден фон се виждат горящи кръстове. Допълнение към картинката е надписа "White Power" - любим слоган на вярващите в т.нар. "превъзходство на белите".

Не по-малко расистко, но и ксенофобско е друго изображение. На него се вижда как "Европа", представена като жена в бяло, с руса коса и въоръжена с копие и щит, рита обратно в Азия мургав "мъж" с брада и чалма. Изританият е нарисуван със свински черти, а от ръцете му изпада Коран - свещената книга на мюсюлманите. На картинката войнствената Европа изтласква "нашественика" към Азия, която е покрита със знамето на съседна Турция.

Подобни стикери могат да бъдат забелязани по стълбове както в малките улички на Пловдив, така и край големи туристически обекти - като църквата "Света Богородица", например. Естествено, трудно е да се определи кой и кога ги е разлепил.

Подобни прояви не са нещо ново за Пловдив, който всяка година посреща туристи и от редица мюсюлмански страни, а през 2019 г. ще е и Европейска столица на културата. Расистки надписи могат да бъдат забеляни по стени край общежитията в квартал "Смирненски", както и край ВМИ. Те, вероятно, са насочени към чужденстранните студенти, следващи под тепетата.