22 нарушения в Закона за обществените поръчки при строителството на Колодрума бяха открити от Агенцията от държавен финансов контрол.  Въпреки нарушенията, актове срещу Община Пловдив не са издадени, а причините са няколко. От една страна част от нарушенията са установени след изтичане на давностния срок от 2 години, а при други финансовите инспектори нямали правомощията да издават актове за тях, обясниха от АДФИ.

Репортер на TrafficNews.bg. пусна и запитване до финансовата инспекция каква е реализацията на доклада, който е установил нарушенията при строителството. Оттам ни отговориха, че за констатираните нарушения на процедурите по ЗОП при строителството на спортната зала е уведомен директорът на Агенцията по обществени поръчки, както и председателят на Общинския съвет – Савина Петкова.

Припомняме, че Патриотичният фронт ще сигнализира главния прокурор за нарушенията при строителството на Колодрума.

От доклада на АФДИ стана ясно, че от 13 обществени поръчки на директно договаряне, нарушения има в 3, чиято стойност е над 7,7 милиона лева.

Най-много нарушения при процедурите има по чл. 44 от Закона за обществените поръчки, който регламентира отстраняването и допускането на участниците при конкурса – общият брой нарушения там са 10. Други 2 нарушения са свързани с това, че Община Пловдив не е съхранила документацията 4 години след приключването на процедурата. От АДФИ смятат още, че има нередности при използването на подизпълнители и разделянето на различните процедури.

Според финансовата инспекция налице е и необосновано възлагане на строителството на Колодрума на базата на договаряне без обявление, както и липсва информация при плащанията  към възложителя.