Експертен съвет към Общината днес взе решение да предложи на кмета да спре промяната на подробния устройствен план на комплекс "Гербера" в ЖР "Тракия". Според първоначалното предложение, теренът, предназначен за детска градина, трябваше да бъде застроен с три 7-етажни блока с едноетажна административна част. Проектът стана причина собствениците на жилища в "Гербера" и в комплекс "Испански къщи"през декември да се вдигнат на протест срещу решението на общината. Няколко пъти те излязоха с плакати, за да декларират, че презастрояването на района трябва да бъде спряно. 

Междувременно бяха внесени десетки жалби срещу промяната на ПУП-а. Комисията по общинска собствененост също е оттеглила своето предложение за строителство на жилищни сгради. 

По време на Експретния съвет докладчикът арх. Кремена Рожевски, началник отдел "Устройство на територията" заяви, че всеки от гражданите, който е изпратил жалба, ще получи отговор. На този етап в района ще продължи да действа стария план, а какво ще има на мястото на планираната детска градина все още не е ясно. В своите сигнали до кмета, гражданите настояват за зелени площи, паркоместа и детски площадки. 

"Спечелихме първата битка, но ни предстоят още много. При изграждането на комплекса са допуснати редица нарушения и първоначалният проект е променен, като не са спазени изискванията на Закона за устройство на териториите /ЗУТ/. Променена е етажността - от първоначално проектирани 3 етажа, в момента се строят 12- етажни тела. Строителното разрешение е дадено без да се иска съгласието на заинтересованите лица. Сега вместо ниско строителство край булевард "Освобождение" има Китайска стена", е малкото свободно пространство между комплексите се застроява с гаражни клетки,   коментират живеещи в Испанските къщи. 

Те са изпратили аргументирана жалба до РДНСК - София, РДНСК- Пловдив и Община - Пловдив. Месец след изпращането на сигналите, нито една от институциите , оторизирани да оказват контрол върху незаконното строителство, все още не е отговорила. 

TrafficNews.bg