Дългоочакваният ремонт на пътя убиец Пловдив- Асеновград, който е на второ място по жертви в страната, може да стартира до края на месец септември, научи TrafficNews.bg. На 15 септември от Агенция „Пътна инфраструктура” ще обявят победителя в обществената поръчка за ремонт на трасето на стойност 24,8 милиона лева.  Фирмите, които са подали оферти са "Иса 2000" и консорциум, в който влизат нашумялата наскоро "Агромах" и "Пътища Пловдив" АД.  Ако няма обжалване на поръчката ремонтите могат да започнат до края на месеца. Дори и загубилата фирма да жали избора на изпълнител, то стартът на реконструкцията ще се забави с около 40 дни, но до края на октомври би трябвало да има зелена светлина.

Реконструкцията включва пълна промяна на пътя, на който за последните 5 години станаха над 400 катастрофи, със стотици ранени и десетки убити.

10-километровата отсечка ще се удвои от изхода на Пловдив до табелата на Асеновград. Освен чисто нов път, ремонтът  предвижда изграждане на две кръгови кръстовища на разклоните за Крумово и Куклен. Проектът включва и подлез с височина 4,7 м до Долни Воден, през който да минава по-едрогабаритна техника. На разклона за Горни Воден пък трябва да се изгради двуетажно съоръжение.

В момента натоварването е изключително голямо, като по пътя минават над 23 000 коли за денонощие. Трасето се ползва се от пътуващите към областите Кърджали, Смолян и Хасково. Свързва Пловдив с Асеновград, но прави и основните връзки с летището, с Бачковския манастир и с курорта Пампорово. От него се пътува и към предприятията в промишлената зона около Куклен.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg