Не съм престъпник, обичам тази страна! Така арменецът Армен Акобян се опита да умилостиви пловдивския  Районен съд,  който днес гледа мярката му за неотклонение. 33-годишният мъж беше задържан с два бойни пистолета в двора на пловдивско училище преди няколко дни.

Акобян е бил засечен в петък от полицейски патрул в Съдийския квартал. Полицаите го спрели за проверка, но той хукнал да бяга, като по пътя изхвърлил чантата, която носел. Опитал се да изхвърли и мобилния си телефон. Ченгетата от патрула успели да го настигнат в двора на училище в квартала и му сложили белезниците. 

По-късно, при обиска в сака са открити два пистолета и голямо количество боеприпаси. Едното от оръжията е марка "Браунинг", а другото - "Макаров"  без сериен номер. 

Версията, с която Акобян е излязъл пред полицията, е че е намерил оръжията на улицата и смятал да ги предаде в полицията. Побягнал като видял униформените, тъй като бил чужденец и се притеснявал.

Обвинението обаче обори тези твърдения, като посочи, че единият от пистолетите е бил увит във фланелка на самия обвиняем, а джобът на сака му е бил пълен с патрони. Адвокатът на задържания Костадинов коментира, че 50 бойни патрона не са голямо количество, но съдът очевидно бе на друго мнение.

Той постанови постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража” за арменеца.

Арман Акобян живее от 20 години в България, като в момента има статут на бежанец и е кандидатствал за българско гражданство. Той живее при майка си и сестра си в Несебър, където е треньор по бокс.

„Армен е добро момче, ние сме в шок” коментираха негови приятели, дошли да го подкрепят в съдебната зала.

Все още не е готова експертизата на откритите оръжие.  Те ще бъдат проверени в базата данни на полицията, за да се устнови дали с тях не е извършено престъпление. Балистичната експертиза вече е показала, че с тятх е стреляно сравнително скоро. 

За ареста на Армен Акобян четете ТУК!

TrafficNews.bg