Църквата „Свети Георги” в пловдивското село Черноземен рухна в деня, в който православието чества паметта на Света Марина. При инцидента няма пострадали, тъй като е станал рано сутринта и в храма все още е нямало миряни. Църквата е строена през далечната 1848 година. По време на турското робство е била опожарявана, а след това и възстановявана от жителите на селото. Днес срутеният вече храм е и паметник на културата.

Ден преди част от църквата в Черноземен да се срути там е имало погребение. Часове по-късно цялото село остава без своя дълголетен православен храм. От митрополията така и не подписват документа за отпускането на пари за ремонт, а има опасност да се срути и камбанарията, която е най-голямата в страната.

„Ние вече сме без църква. На практика вече сме без църква. Аз няма да разреша на никого да влезе тук. Те така или иначе няма да я възстановят, а ние как?”, коментира Таня Христозова, която е кмет на селото.

Необходими са спешни мерки за укрепване на 168-годишната църква. Тя от години чака ремонт и като хората в селото са възмутени от това, че не се предприема нищо за нейната реконструкция.

„Българската църква според мен не е взела необходимите мерки навреме. Друго обяснение нямам. Така съм възпитана, покрай храм, ако минеш, православен, грехота е да не се прекръстиш. Прекръстих се, казах си набързо молитвичката, и тъкмо направих няколко крачки… вече стана облакът, трясъкът. И съседите бяха тука”, разказва Нели Георгиева, която е станала свидетел на срутването.

Министърът на културата Вежди Рашидов разпореди на Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство" към Министерството на културата да извърши съвместно с община Калояново проверка на случая със срутената черква „Свети Георги“ в пловдивското село Черноземен. Инспекторите трябва да дадат и предписания за съхраняването на храма.

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg