27-годишен турски студент по медицина в Пловдив насилвал гаджето си да се забулва, следял я както с жива охрана, така и с камери пред дома й, като й обяснявал, че много я обича. С любовта до полуда той оправдавал ревността си, заради която обаче често пребивал половинката си. За фрапиращия случай разказва съоснователката на фондация „Джендър алтернативи” Рада Еленкова – Рашева.

„Това е истински случай, защото аз видях това момиче в един парк и се правихме, че сме студентки – че учим и че разменяме лекции. Беше много параноично и абсурдно, като в някакъв филм. Седяхме на пейка в парка и се оглеждаме, а тя тогава дори беше и с насинено око”, казва Рада пред Монитор.

Случаят между младата двойка започнал съвсем прозаично и без никакви индикации за бъдещото насилие. 24-годишната пловдивчанка, която също е студентка, си хванала гадже с 3 години по-голям от нея. Той бил роден и израстнал в Турция, в богато и известно с традициите си тамошно семейство, които се опитал да наложи във връзката си в Пловдив. Отношенията между двамата започнали да буксуват заради силната му ревност. Той често се оправдавал пред момичето с думите: „Аз те обичам и затова те ревнувам, а ти трябва да се съобразяваш с мен да не ме нараниш”. Този начин на мислене обаче, според Рада Еленкова – Рашева, вреди върху свободата на партньора, на начина му на изразяване и общуване с другите хора.

Стигнало се до там, че студентът започнал да ограничава тотално момичето, да я кара да се забулва, за да не е  изкусителна. Той искал от нея да крие лицето си, за да бъде готова само за него. Наел двама – трима мъже за нейна охрана. Те следели пловдивчанката дали спазва дневния си режим – кога отива на почасовата си работа в офиса, кога излиза, къде отива, дали и кога ходи на лекции, както и с кого.  Гардовете не били ангажирани 24 часа в денонощието, а само в определени часове. Чужденецът сложил камери пред входа на блока й, за да следи кой влиза и излиза оттам.

„С нас се свърза нейна приятелка, защото момичето бе напълно неспособно да се отклони от маршрута си”, казва още координаторът на проекта. На срещата им девойката отишла с насинено око. Разказала на Рада, че предишната вечер с гаджето й били на дискотека. Въпреки налаганите ограничения двойката все пак излизали по заведения. На дискотеката обаче студентът си въобразил, че приятелката му се заглежда в друг мъж, а и че и нея я заглеждат. Затова, когато се прибрали, й устроил сцена на ревност и я пребил.

От фондация „Джендър алтернативи” вече са помогнали на младата дама да си стъпи на краката и да се отърве от приятеля си насилник.