Грандиозна заря с художествени елементи с звук и светлина в продължение на 10-15 минути ще е кулминацията на откриващото събитие на Европейска столица на културата на 12 януари.   Организацията по събитието върви изключително динамично, като се изготвя финалната програма и всеки един детайл.

Очакват се над 30 000 души да присъстват на откриването, което ще е на централния пловдивски булевард „Цар Борис III Обединител”. На него ще бъдат изградени три сцени, като най-голямата ще е висока кула, която ще се качат 1000 пловдивчани. ВИП зоната ще е в хотел „Тримонциум”. Очаква се скоро да бъдат обявени и изпълнителите, които за три дни ще бъдат над 1500.  Началото на официалната програма ще продължи от 19 до 20 часа и ще бъде излъчвана по БНТ. Програмата за откриването ще бъде разпространена в голям хартиен тираж и придружена с карта.

На площад „Централен” ще бъде изграден фууд зона, на която ще могат да се купуват напитки и храна.

Дългосрочната прогноза за януари е, че температурите ще бъдат около 10 градуса над нулата, но въпреки това от Община Пловдив са готови за всякакви атмосферни условия. За всеки гост на събитието ще има одеяло или шал с логото на Пловдив 2019. От тях са поръчани 20 000 бройки.

Основен акцент ще бъдат и доброволците. За откриването ще са нужни 450 души, които да помагат за цялата организация на събитието. До момента в базата данни са регистрирани над 1000 души за цялата година , обясни Франц Кадири от Пловдив 2019.

Сред тях има студенти, ученици и дори пенсионери. От чужбина също ще има значително присъствие – групи от Франция, Япония и Холандия.

Вижте още във видеото: