Община Пловдив е започнала процедури за отчжуждаването на всички имоти, които попадат в проект за реконструкцията на Голямоконарско шосе. Кметът Иван Тотев обясни, че в момента всички парцели са на етап жалби или дела, като се очаква скоро общината да ги придобие.

В същото време градските власти очакват от Областна управа през Министерството на регионалното развитие и благоустройство да актува един от имотите, който е държавна собственост.  

На последната сесия Общинският съвет  гласуваха искането за прехвърлянето на няколко имота, нужни за разширяването на „Голямоконарско шосе”. Градските власти поискаха от правителството да се прехвърлят 67 % идеални части от два имота с обща площ от 720 кв.м, както и сграда с площ от близо 170 кв. м.  

С придобиването на този имот може да се започне първият етап от мащабната реконструкция. За него в бюджета са заделени 1 млн. лева. Самият проект, който трябва да се превърне във вътрешноградска магистрала от Централна гара от АМ „Тракия”, е на стойност над 50 млн. лева. Голямоконарско шосе ще започва с 6 ленти,  а след това те ще станат 4 като директно ще води до „АМ Тракия”, но ще обслужва и близките предприятия.

Освен имотите в пределите на Община Пловдив се чакат отчуждителни процедури и в Община „Марица”, които обаче не са започнали. За това на първо време ще се изгради кръгово движение до границата между двете общини.