Три нови многофамилни жилищни сгради в Пловдив ще бъдат санирани и ремонтирани по Националната програма на правителството. Градските власти са пуснали обществена поръчка за трите сгради, които ще бъдат сред последните от този период на програмата. Очаква се още няколко сгради да бъдат санирани преди да бъдат изчерпани средствата. Трите блока се намират в районите „Тракия”, „Западен” и „Централен”.

Първата сграда е блок 287 в ЖР „Тракия” край Скобелева майка. Неговата разгъната застроена площ е от 4063,02 кв. м.
Сградата се състои от една секция с два входа с по 7 етажа и сутерен. С обследването за енергийна ефективност са предписани следните енергоспестяващи мерки: Топлинно изолиране на външни стени; подмяна на дограма; топлинно изолиране на покрив; подмяна на стълбищно осветление.

Максималната цена, в която трябва да се вмести фирмата изпълнител е 975 хил. лева без ДДС.

Втората сграда се намира в район „Западен” до Математическата гимназия на улица „Момина сълза” – номера от 9 до 27.
Разгъната застроена площ е 8920 кв.м, като  жилищната сграда се състои от четири блок секции – две блок секции с по три входа и две отместени блок секции с по два входа – общо десет входа. С обследването за енергийна ефективност са предписани следните енергоспестяващи мерки: подмяна на съществуваща стара дограма; топлинно изолиране на външните стени; топлинно изолиране на покрив; топлинно изолиране на под; въвеждане на енергоспестяващо осветление в общите части. Цената там не трябва да надвишава 2,1 млн. лева без ДДС.

Третата позиция по обществената поръчка е за високия блок на улица „Кочо Честименски” 1.  Неговото РЗП е 5100,12 кв.м, като в  проекта за обновяване са предвидени следните енергоспестяващи мерки:  подмяна на старата дограма с PVC петкамерна - двоен стъклопакет, с едно нискоемисионно външно стъкло; топлоизолиране от външната страна на фасадни стени с изолация от 8 см. минерална вата клас А1; подът към външен въздух се предвижда да се изолира с минерална вата клас А1; полагане на топлинна изолация от минерална вата клас А1, по покриви-тераси. Цената там е 1,3 млн. лева.