ВиК и Община „Родопи” да спрат да издават разрешителни за ВиК мрежата за всички нови къщи, вили и комплекси, които се строят в село Белащица. Тази идея ще бъде лансирана от шефа на водното дружество Спартак Николов.

Селото от Родопската яка е едно от най-предпочитаните за строителство на нови къщи, като в югозападния край се е оформило почти едно ново село. Редица от жилищните постройки дори имат собствени басейни, които се пълнят от ВиК мрежата.

Това е една и от причините за огромните проблеми на селото с водата през последните лета. Другите са амортизираната мрежа и честите аварии, които стават по трасето.

От ВиК и община „Родопи” ще реализират мащабен проект, с който трябва да се сложи край на  безводието на двете села.   За да се решат проблемите ще бъде прекаран нов напречен водопровод, който ще е от дължина от над 2 км и ще стига до Белащица.  

След като новият водопровод бъде изграден, от ВиК ще обсъдят възможността с общината да спрат присъединяването за нови абонати.

„Истината е, че дори и новият водопровод няма да може да задоволи това непрестанно застрояване, които се е обособило в село Белащица. Ако с тези темпове продължат да се присъединяват абонати, ще дойде момент, в който отново ще има проблеми с водата и ще лишим сегашните ни клиенти от качествена услуга”, каза директорът на ВиК Спартак Николов. Той обясни, че подобна забрана от 2007 година има в село Марково, където имаше бум на строителството.

Ако се стигне до тази забрана то всички нови къщи и постройки ще трябва да разчитат на сондажи, за да могат да осигурят водоподаването.

Зам.-кметът на община „Родопи” Таня Бочукова се изрази скептично относно тази идея. Според нея не се знае дали въобще тези местности са подходящи за сондажи, които могат да осигурят нормално водопадаване. Все пак уточни, че тази идея ще се обсъжда тепърва.

„Проблемът с тези огромни басейни и нови къщи наистина е голям. Оформи се цяло едно ново село.  Ние нямаме възможност да подменим цялата мрежа на Белащица. През този програмен период имаше възможност да кандидатстват села над 2000 души за смяна на цялата водопроводна мрежа. Въпреки че в Белащица живеят над 3000 души, регистрираните са едва 1800. Ходихме да лепим обяви и да молим хората да се регистрират на територията на селото, но нямаше ефект и изпуснахме тази възможност.  Хората предпочитат да ползват градските привилегии – детски градини, училища, транспорт, но имат и претенции към инфраструктурата в селата, където живеят”, каза Бочукова.

Очаква се решението дали да се преустанови издаването на ВиК разрешителни да се вземе, след като новия водопровод бъде въведен в експлоатация.