Над 250 паркоместа на 5 обособени паркинга в район „Южен” ще бъдат изградени до края на годината. От администрацията са пуснали обществена поръчка за 785 000 лева без ДДС по пет позиции за изграждането на съоръжения за местодомуване на МПС.

Първите два паркинга ще бъдат за по 60 автомобила и се намират на бул. „Александър Стамболийски” номера 36 – 52, а другият на номерата 68 – 84.  Кметът на района Борислав Инчев обясни, че в тези позиции ще се иска от изпълнителя да се ремонтират и походите към бъдещите паркинги. В момента на тези места има гаражи, които ще бъдат премахнати. Пространство с гаражни клетки, което също ще се превърне в паркинг, е на улица „Иван Гарванов” 46. Там се очаква да бъдат направени 42 места за паркиране на автомобили.

Четвъртият паркинг е на улица „Спартак”. Тама масово се спира по зелените площи, като новото съоръжение ще побира до 50 автомобила.

Последната позиция е за изграждането на паркоместа на улица „Асен Христофоров” 2-6. Там проектът ще бъде направен за между 40 и 50 автомобила.

В поръчката е записано, че  дейностите по благоустрояване, обособяване и изграждане на места за местодомуване на МПС с прилежащи пространства на територията на район „Южен“, като вид технологични работи, включва - изпълнение на изкопни работи, демонтаж на съществуващи настилки, възстановяване на основните пластове от леглото под настилките, полагане на настилка от вибропресовани или бетонови елементи, обработка на контактни фуги при различни видове настилки с асфалтова смес, полагане на тротоарни и градински бордюри, полагане на бетонови пътни ивици, почистване на работната площадка и други.

Средствата не са осигурени в бюджета на Пловдив, като Борислав Инчев обясни, че по заръка на Голяма общината от районните администрации са започнали процедурите. Идеята е при сключена поръчка да се гласуват средствата от Общинския съвет, с което да започнат строителните дейности.