Пловдив тази нощ не мигна. Земетресението, което удари района в 1.42 часа, събуди града, освети го обилно и... го пъхна в интернет. Защото там - за разлика от радиото и телевизията, информацията за труса се появи светкавично. А доказано е, че в такива моменти хората имат нужда точно от информация. И от споделяне на преживяното.

Това дори роди виц: "Какво правиш по време на земетресение? Влизам във Фейсбук." Впрочем пловдивчани, както е известно, са айляци, и дори в ситуации като среднощната, когато тътенът и друсането си бяха бая страшнички, чувството им за хумор не пресъхва и като че ли извира нонстоп.

Някои ги изби на патриотизъм: "Лягайте и спете хора, нищо не е по силно от българския народ." Други пък - направо на местен патриотизъм: "НИЕ СМЕ МАЙНИ! Пловдив е вечен!"

От коментарите под публикацията на TrafficNews.bg за земетресението разбрахме и причината за него - сподели ни я пловдивчанка: "Казах си - ако се хвана да готвя, направо нещо ще падне. Сготвих днес и трус от 4,8 по Рихтер. Извинявайте! Повече няма!"

Друг пловдивчанин направо ни упрекна: "Защо не предупреждавате по-рано, че ще има такива мероприятия, за да вадим компотите навреме?"

Трети пък демонстрира такъв комфорт, че чак ни се прииска да сме в компанията му: "Тъкмо си пиех втората ракийка след работа и ме накара да се почувствам на люлка." Друг веднага го допълни със сериозен аргумент: "Сега трябва да се прави любов... и без това няма да се спи".

Читателите ни зевзеци нямаха край тази нощ, но един направо ни срази: "Искам паааак, пропуснах гооооо..."

Слава богу, мераклиите за повторен трус не бяха толкова много, повечето пловдивчани се чудеха как ще заспят. "Половинка ксанакс и дано заспя", пожела си един. "Люшни една ракия с валидол и лягай", посъветва го друг. "Има само ракия... валидолът свърши", отговори му първият. "Тъкмо повод да си сипе човек едно малко и отлежало... и да се замисли колко преходно е всичко", философски изрече трети. "Треперят ми ръцете и ще взема да разлея", ожалва се четвърти. "Ще си направим по едно кафенце и ще чакаме втори трус, то се видя, че няма да се спи!", примирено отсече пловдивчанка. 

И тъкмо щяхме да завършим с "ай наздраве", изречено поне от десетина, когато пловдивчанин направо ни разби: "Дано не се е разляла ракията в избата". Мъка!...

Оказа се обаче, че има и по-тежки случаи: "Тъкмо играех белот във фейса... всички станаха, а имах три валета и четири деветки... е...*а се играта".

Веднага го посъветваха: "Пийнете нещо валериан". Само не разбрахме - заради стреса от земетресението или заради каръка от белота... "Яжте, пийте и си носете новите дрехи", обобщи положението друг мъдър пловдивчанин.

Друг обаче не издържа и реши да сложи ред в коментарите, които вече бяха започнали да набъбват като сметка за ток: "Айде лягайте, че утре сте на работа..." Веднага го контрираха: "Ако беше ударило в 6.00 никой нямаше да закъснее за работа!"

"То смях, смях, ама ако разклати пак, и ще е рев!", предупреди пловдивчанка, а неин съгражданин сложи точка на спора: "Айде бе лигльовци, в Япония да са умрели от недоспиване, ако будуваха при всяко разклащане!"

Ей такава луда земетръсна нощ беше тази в Пловдив. 4,8 по Рихтер и... скъсване от смях.