Трябва ли в супермаркетите повторно да мерят грамажа на колбаси, салами и луканки, след като производителите вече са направили измерване и на опаковката са посочили колко тежи даден продукт? Този въпрос бе повдигнат от сигнал, изпратен ни от читател на TrafficNews.bg. Мъжът се чувства измамен заради повторно премерване на луканка, която закупил от супермаркет в квартал Кючук Париж в Пловдив.

"На опаковката е отбелязано от производителя, че тежи 237 грама. В магазина я теглят и излиза 250 грама, защото я теглят с опаковката, което за мен не е правилно, след като е посочено от производителя колко е грамажът", коментира нашият читател.

Тъй като подобни продукти се заплащат не с твърда цена, а на килограм, няколкото грама разлика от опаковката повишават цената. Разликата не е голяма - при цена за килограм 19,99 лева, човекът е заплатил с 26 стотинки повече. В случая е важен принципът и дали е коректно повторно измерване, след като на разфасовката производителят вече е посочил грамажа.

В друг голям супермаркет се ползва друг подход, който потенциално ощетява клиентите, съобщи друг читател на TrafficNews.bg. Да речем, че искате да си закупите определено количество от някакъв колбас. Продавач-консултантът претегля цялото парче колбас на кантара, заедно с опаковката, след което реже желаното от вас количество. Чак след това маха опаковката и започва да раздробява Вашето парче. По този начин в цената, която заплащате, влизат и грамовете от опаковката, които са били премахнати след меренето.

Тези сметки може да ви се сторят дребни, но... както знаете, дяволът се крие в детайлите.

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg