Високи цени, бързи сделки, купуване “на зелено“ и дори на “тъмнозелено“ и ръст на новото строителство – това са характеристиките на пазара на недвижимо имущество в Пловдив. Най-вече рекордните цени на квадратния метър ескалиращи през  последните няколко години дават повод да се разсъждава дали подобна симптоматика може да се вмести в аналогии с имотния балон преди 10 години.

Има ли индикации за надуване на нов имотен балон в Пловдив и ако той е факт, очакваме ли спукване?

На този въпрос се опитаха да отговорят на днешна кръгла маса експерти от бранша на инвеститори, брокери и агенции на среща на голям имотен форум в Пловдив.

Един от основните въпроси на потенциалните купувачи е кога ще паднат цените, посочиха брокери. Отговорът на този въпрос обаче зависи именно от това дали цените са завишени изкуствено. 

Четете още: Цените на апартаменти в Пловдив на зелено удариха тавана! Броим 2600 за квадратен метър

За пръв път Еврокомисията предупреждава за обезпокоителен ръст на цените на имотите у нас. За зараждането на нов имотен балон неотдавна алармираха и наши експерти. По данни на Евростат през втората половина на 2016 г. цените на жилищата са скочили с 12%, а през първото и второто тримесечие на тази година - с по над 8%. Подобни двуцифрени ръстове бяха отчетени преди 10 години, след което се стигна до срива на имотния пазар от 2008 - 2009 г.

122 е индексът на цените на имоти в Пловдив на база 2015 или това значи, че има повишаване на цените от 22% само за 2 години. В града под тепетата квадратния метър скочи до средно около 1000 евро на кв.м.

Ръстът е иницииран от ниския обем завършено строителство през последните две години, което изостава зад търсенето на имоти, такова мнение изрази Валентина Маринчешка.

В Пловдив дори един панелен апартамент старо строителство в площ от 80 квадрата в момента се търгува за над 65 хиляди евро или между 800 и 900 евро квадратният метър, като според експерти това са абсолютно нереално завишени цена.

Други обаче не подкрепят тезата и считат, че такива стойности се дължат на факта, че има дисбаланс на пазара на имотите особено старо строителство. Търсенето е голямо, а предлагането свито – това бе изтъкнато като причината за високите цени на сделките. Дефицитът на такива имоти е осезаем, но пък от бранша коментират, че ръстът в новото строителство би трябвало да изиграе роля на балансьор. Затова и браншът очаква постепенно забавяне на финансовия пулс на пазара, но към момента не и спад в цените.

Беше изтъкнат и друг аргумент в полза на съмнителните правила, които властват на пазара. Много от собствениците на стари имоти ги пускат за продажба, а агенциите намират купувач и са готови да финализират сделка за рекордните 3 дни. В този момент обаче продавачът решава да вдигне цената.

Четете още: Колко струва квадратният метър в Пловдив към 2017?

Според представители на Национално сдружение Недвижими имоти роенето на агенциите и високите цени не са показател за сходни условия за срив на цените на имотите като през 2008. Те посочиха, че такива аналогии не могат да се правят, тъй като ръстът на цените е по-нисък и не така наситен във времето, а и зад него стои стабилната икономическа логика. Те посочиха, че ниската безработица, покачването на брутния вътрешен продукт, средното възнаграждение и урбанизацията дават тласък на ценовите процеси, а след като те са икономически обусловени според тях не може да става дума за имотен балон.

Аргумент, който според имотния бранш, подкрепя сигурността, че не сме поставени в имотен балон е неговата дефиниция, а именно че цените трябва да стигнат нива на абсолютно превъзходство спрямо доходите. Брокерите обаче отчитат, че отношението на заплатите преди няколко години и цените на имотите спрямо същото отношение към днешна дата не е нараснало фрапантно.

Какво е състоянието на пазара на имоти в първите месеци на 2018 и какво търсят пловдивчани и бъдещи пловдивчани - четете ТУК