Пловдивските седмокласници не желаят да учат занаят, този извод се налага за поредна година, след като стават ясни резултатите от класирането за професионалните гимназии и профилираните паралелки. В Града под тепетата вече са закрити шест такива паралелки. Със заповед на началника на РИО е разпоредено да не се извършва прием в тях, тъй като още при първи етап на класиране са под норматива за минимален брой ученици.

В този случай те се закриват автоматично, поясни пред TrafficNews.bg Рангел Райчев – старши експерт по организация на средното образование в РИО на МОН – Пловдив и председател на комисията.

Най-засегнато от тенденцията на отлив от желанието за изучаване на занаят се явява единственото училище в Пловдив, което работи по широко прокламираната система за дуално обучение. Става дума за Професионланата гимназия по вътрешна архитектура и дървообработване „Христо Ботев”, където са закрити две специалности. Под минимума са били желаещите да изучават Интериорен дизайн с английски език и Мебелно производство с английски език. Двете специалности са били предвидени в една паралелка. Въпреки че паралелката по дуалната системата „Тапицерство и декораторство“ също не е събрала нужния брой желаещи, от Регионалния инспекторат обявиха, че я запазват, защото е първата в страната и ще бъде даден шанс да се попълни на втория етап.

Интересно е да се отбележи, че докато в Дървото остават без „Интериорен дизаин”, в Художествената гимназия „Цанко Лавренов” откриха прием по специалността „Пространствен дизайн“.   

Без клас по Автомобилна мехатроника с изучаване на английски остава Професионалната гимназия по транспорт „Гоце Делчев” в Пловдив. В същото време такава специалност се предлага и в бившия Механотехникум под тепетата.

Припомняме, че общо 9 паралелки в областта се закриват на този етап заради липса на достатъчно ученици. Това са паралелки от 11 специалности, повечето от които са в технологичен профил.

В три СОУ-та под тепетата също се закриват профилирани технологични паралелки. Това са: СОУ „Христо Груев Данов” - Технологичен, /Предпр. и бизнес/, АЕ; СОУ „Константин Величков”- Технологичен, /ИТ/, АЕ и СОУ „Св. Седмочисленици” - Технологичен, /Стопански мениджмънт/, АЕ.

Положението в региона е идентично. В Карлово са засегнати две училища. Не са събрани достатъчно ученици за „Бизнесадминистрация“ и „Електрообзавеждане на транспортна техника с АЕ“ в Професионална гимназия „Братя Евлоги и Христо Георгиеви“. Професионалната гимназия по жп транспорт „Хр.Смирненски” за учебната 2016/2017 година остава без клас по „Осигуряване и компютърни системи в ЖПТр с английски“ и „Автотранспортна техника с АЕ“ .

Закриват се паралелки още: в Асеновград в СОУ „Свети княз Борис I” Технологичен, / ИТ/, АЕ и в Брезово  -  СОУ „Христо Смирненски”  Природоматематически, АЕ.

Тенденцията за намаляващия брой кандидати за класове с изучаване на професия продължава от няколко години. Това води след себе си друга тенденция - за закриване на тези паралелки, въпреки че някои от тях предлагат професии с бъдеща реализация.

Другата тревожна тенденция в малките населени места е масовото бягство на децата към по-големи такива. В големите градове пък се закриват паралелки от крайните квартали, защото в тийнейджърската възраст момичетата и момчетата искат да сменят средата.

От МОН дълго време повтарят, че трябва да провокираме интереса към професионалното образование, и твърдят, че в случая е важна е и активната позиция на бизнеса, но после нищо.

Накрая децата се тълпят пред езиковите гимназии, а след пет години който може бяга в чужбина.  

Вижте Топ 5 на най-желаните гимназии и специалности в Пловдив.

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg