Все повече ще гледаме телевизия от мобилните си устройства, а освен това и сами ще избираме съдържанието, което минава пред очите ни. Това сочи прогноза в доклад на Ericsson ConsumerLab.

Според него ръстът на услугите за гледане на видео по заявка (VOD) ще продължи до 2020 г. Той ще достигне почти половината от общия брой гледания. 50% от гледането на телевизия и видео ще се случва на екраните на мобилни устройства (таблети, смартфони и лаптопи), което е с 85% повече от 2010 г. насам, като делът само на смартфоните ще бъде близо една четвърт (увеличение с близо 160% от 2010 г. насам).

В допълнение, VR (виртуална реалност) е на път да се превърне в основен начин на използване на съдържание, като един от всеки трима потребители ще използва технологията до 2020 г., сочи докладът, цитиран от technews.bg. Времето, прекарано в гледане на телевизионно и видео съдържание, е достигнало своя пик от 30 часа на седмица, което включва активно гледане на линейна телевизия с програма, интернет услуги на живо и по заявка, свалено и записано съдържание, както и DVD и Blu-ray.

Все пак, близо 60% от зрителите днес предпочитат гледането по заявка пред гледането на линейна телевизия с програма, което е с около 50% повече от 2010 г. насам.