Търсенето на извънземен живот в Космоса е любима тема не само на Холивуд. Учени по света също прекарват доста време в търсенето на следи от чужди цивилизации. Според някои от тях обаче трябва не само да търсим, но и да каним, нещо, което не се харесва на всички, съобщава онлайн изданието CNET.

Програмата SETI е известна на мнозина, като сканира и анализира сигнали от космоса с надеждата да засече такъв от извънземна цивилизация. В SETI има друга група, която нарича себе си METI - Messaging Extraterrestial Intelligences. Нейната цел е през следващата година да започне да излъчва сигнали в космоса, които да могат да бъдат открити от евентуални извънземни.

Групата среща доста сериозна съпротива от други учени, включително и Стивън Хокинг. Аргументът им е доста ясен - не се знае кого можем да поканим по този начин. Разбира се, няма гаранция, че сигналът някога ще бъде засечен от извънземни. Но, ако бъде, може да се окаже, че въпросната цивилизация не е миролюбива и да нападне Земята, пише vesti.bg.

Въпреки критиките, привържениците на METI продължават с проекта си. Негов ръководител е Дъглас Вакоч, Пред CNET той коментира, че притесненията са породени от незнание. "Когато се опитваме да оценяваме рисковете и предимствата на непозната ситуация, за която нямаме информация, се осланяме на най-ярките изображения в съзнанието. Само защото първата ни представа за контакт с извънземни е плашеща, не значи, че е реалистична", коментира Вакоч.

Затова той не смята да се отказва и решава други проблеми. Един от тях е какво точно да представлява въпросното съобщение или сигнал към други цивилизации. Извънземните ще използват различен език, но според учените общото между тях и нас най-вероятно ще бъде физиката и математиката. Затова посланието трябва да показва основни неща във физиката и математиката, които да са разпознаваеми.

Вторият проблем е накъде да се изпрати съобщението. Дали то да бъде насочено към потенциално обитаеми екзопланети и към кои. Вакоч и екипът му са избрали няколко подобни планети около най-близките до Земята звезди. Според него ще минат години, дори поколения преди сигналът да достигне евентуална цивилизация.