Геолози от университета в Сиракюз, щата Ню Йорк, установиха причината за масовото измиране перм-триас преди около 252 млн. години, съобщи Лента, цитирана от vesti.bg. Те заключили, че гибелта на много видове е била предизвикана от изливането на огромни количества магма в Сибир.Тези геоложки процеси довели до климатични промени и до прехода от палеозойската към мезозойската ера.

Изливането на магма в Сибир оказало своето влияние върху големи територии, където се формирали геоложки образувания, съставени от базалтови и седиментни слоеве. В резултат на ерозия седиментните слоеве се разрушили и местността придобила вид на равнина, разделена на тераси. Въпросните геоложки образувания са с площ около 2 млн. кв.км по източната част на Сибирската платформа.

Геоложките данни сочат, че едновременно с изливането на магма е станало най-голямото измиране на видове на Земята, известно като масовото измиране перм-триас. Изчезнали са 96% от морските и 73% от сухоземните видове, както и 83% от видовете насекоми. По оценка на учените, намаляването на биоразнообразието продължило 60 хил. години. Американските учени изследвали геоложкия и химичния състав на геоложките образувания и стигнали до извода, че изливането на магма е повлияло върху отлаганията, съдържащи голямо количество въглеводороди. В резултат в атмосферата били изхвърлени парникови газове и това довело до климатични промени.