След 24 дни плаване финландският ледоразбивач "Нордика" постави нов рекорд за най-ранно транзитно преминаване на митичния Северозападен морски път, съобщава Асошиейтед прес, чиито репортери са пътували на кораба. Някога внушаващият страх път през Арктика, свързващ Тихия и Атлантическия океан, вече започва да става достъпен все по-рано и за по-продължителни периоди през лятото, което се дължи на климатичните промени, пише dariknews.bg.

Ледовете, които преди са спирали прочути морски изследователи и блокираха пътя за повечето кораби освен за най-тежките ледоразбивачи, бавно се топят, което е най-видимият резултат от причиняваното от човека глобално затопляне.

Предишното най-ранно преминаване на Северозападния път е било от 5 юли до 30 юли 2008 г. от кораб на канадската брегова охрана, показват архивите на канадското министерство за рибарството и океаните. Нордика извърши по-дълъг преход за по-кратко време - отплавайки от Ванкувър на 5 юли и достигайки на 29 юли Нуук, столицата на Гренландия, допълва АП. През по-голямата част от плаването единствената компания на кораба са били морски птици, тюлени и от време на време китове. Един от членовете на екипажа забелязал бяла мечка след изминаването на две трети от маршрута.