Японският производител Honda обяви, че изтегля в сервизите си 1,15 млн. автомобили от модела Accord, произведени през периода 2013-2016 г. Причината за акцията, която засяга пазара в САЩ, е 12-волтов датчик в акумулатора, който би могъл да предизвика пожар.

Самият датчик, който се намира на кабела за отрицателния полюс и следи състоянието на акумулатора, би могъл да причини пожар, само ако уплътнението към него е дефектно, предаде Dnes.bg. Така с времето може да проникне влага, която да доведе до корозия и късо съединение на сензора.

Собствениците на произведените през определения период автомобили ще получат официално писмо от Honda до края на месеца, като то ще съдържа инструкции за отстраняване на проблема от официален представител на компанията. За да е сигурно дали даден автомобил е безопасен, оторизираните сервизи ще провеждат тест на акумулаторните сензори и при евентуален проблем ще бъдат подменяни.

От компанията съобщават, че поради потенциалния голям брой части, необходими за безопасността на засегнатите автомобили, подмяна на дефектни части ще се извършва само, ако е необходимо. Ако даден сензор бъде в изправност, то той ще бъде допълнително уплътнен със специално лепило.

Досега са регистрирани четири пожара, като при нито един от инцидентите няма пострадали.