В събота испанското правителство ще задейства чл. 155 от Конституцията, който позволява отнемането на автономния статут на Каталуния, съобщи пресофиса на министър-председателя Мариано Рахой.

Това ще стане на специално заседание на кабинета, свикано след като каталунският лидер Карлес Пучдемон обяви, че регионалният парламент може да гласува официална декларация за независимост, ако Мадрид не се съгласи на преговори, пише БТВ.

„Ако правителството продължава да пречи на диалога и продължава с репресиите, каталунският парламент би могъл да премине, ако сметне за уместно, към гласуване на официална декларация за независимост“, написа Пучдемон на Рахой днес.

„Поради липсата на ясен и точен отговор от Каталуня Мадрид ще задейства процедурите по въвеждане в действие на член 155 от Конституцията на страната, за да възстанови законността в Каталуня. Ще направи всичко възможно да защити интересите на испанците и всички жители на областта. Правителството очаква подкрепата на всички политически сили, за да отговори на сепаратистките опити“, каза говорителят на правителството Иниго Мендес де Виго.