Скандалният продуцент Харви Уайнстийн е аут от Американската академия за киноизкуство, която присъжда наградите "Оскар".

Академията съобщи, че решението за "незабавното му изключване" е взето на извънредно заседание на управителния съвет вчера с "мнозинство, далеч надвишаващо от две трети".

Изключването на 65-годишния Уайнстийн от най-престижната организация в бранша последва публикации в "Ню Йорк таймс" и "Ню Йоркър" за обвиненията на цяла поредица жени, които той подлагал на сексуален тормоз при инциденти, датиращи още от 80-те.

При това Академията подчерта, че отправя по-широко послание: "Ние не просто се дистанцираме от човек, който повече не заслужава уважението на колегите си, но и изпращаме сигнал, че ерата на умишленото игнориране и срамното съучастничество в хищническото сексуално поведение и тормоз на работното място, в нашата киноиндустрия е приключила, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Става въпрос за дълбоко обезпокоителен проблем, за който няма място в нашето общество. Управителният съвет продължава да работи за установяването на етични стандарти на поведение и от всички членове на Академията ще се очаква да бъдат образец за спазването им".