Каталунският лидер Карлес Пучдемон обяви, че областта ще обяви независимост до дни, а междувременно испанският крал заклейми гласувания референдум. Въпреки волята на монарха, Пучдемон обяви, че тази стъпка ще бъде предизвикателство към Мадрид и опит за осъществяване на волята, изразена от каталунците на забранения от испанските централни власти референдум в неделя.

Пучдемон каза, че правителството му "ще действа в края на тази седмица или началото на следващата".

Запитан какво ще направи, ако испанското правителство се намеси и поеме контрол върху управлението на Каталуния, Пучдемон отговори, че това би било "грешка, която променя всичко", коментира Пучдемон в интервю за Би Би Си, цитиран от Ройтерс. 

Регионалният лидер допусна възможността Каталуния да обяви едностранно независимост от Испания в неделя, след като въпреки силовите мерки на полицията, каталунците гласуваха и 90% от тях подкрепиха отделяне на областта.

Междувременно испанският крал Фелипе VI се присъедини към правителството на страната си, като обяви референдума за независимост на Каталуния за незаконен.

В телевизионно обръщение към нацията той разкритикува властта в провинцията, която проведе допитването, въпреки забраната от страна на Мадрид и въпреки командироването на стотици полицаи, които пратиха близо 1000 граждани в болница, предаде БТА.

„Държавата трябва да осигури конституционния ред и върховенството на закона в Каталуния”, обяви монархът. Той посочи, че „някои представители на властта” в провинцията са нарушили Конституцията и автономния статут на региона и са демонстрирали „неприемлива нелоялност” и „безотговорно поведение”.

„Днес каталунското общество е разбито и в състояние на конфликт”, заяви Фелипе VI и подчерта, че като крал има ангажимент към „единството на Испания”.