Белгия изпадна в шок, след като 71-годишният кмет на Мускрон Алфред Гаден бе убит по особено жесток начин на гробището в града.

Тяло на мъжа бе открито от съпругата му в понеделник вечерта в гробищния парк „Люин” с полуотрязана глава, съобщи Вести. Неговата смърт шокира страната, като премиерът изрази „ужаса си” от смъртта на пенсионирания депутат.

Гаден беше изявен консерватор и кмет на Мускрон - индустриален град с 57 000 жители, разположен близо до границата с Франция и Лил.

Въпреки че способът на убийството напомня на екзекуциите на „Ислямска държава”, делото се води от местен прокурор, а не от следователите от белгийската служба за борба с тероризма.

Кметът живеел близо до гробището, за което се е грижел и според властите всяка вечер е заключвал външните порти на имота.

Белгийски медии, позоваващи се на анонимни източници, съобщават, че извършителят на убийството се е предал сам на полицията. Става дума за 18-годишен местен младеж. Tой заявил, че е извършил убийството като отмъщение. Преди две години кметът уволнил баща му, който след това се самоубил. И синът решил да отмъсти на градоначалника.

Версията не е официално потвърдена, а от полицията отказват да разкрият самоличността на убиеца.

„Научих с ужас за бруталната смърт на Алфред Гаден”, написа премиерът Шарл Мишел в „Туитър”. „Всичките ми мисли са със семейството и приятелите му”.

Сред многото други, които предложиха съболезнования, беше Мартин Обри, бивш лидер на френската Социалистическа партия и дългогодишен кмет на град Лил.

Филип Курар, президент на парламента на френскоговорящата белгийска област Валония, коментира: „Ужасяващо. В какъв свят живеем?”