Ураганът „Ирма”, който вчера достигна бреговете на Южна Флорида, отслабна до втора категория по петстепенната скала на Сафир-Симпсън, предадоха световните агенции.

Силата на ветровете е от 175 км/ч.

Ирма във Флорида

Бурята се насочва право към северната част на полуострова със скорост от 22 км/ч. Днес се очаква тя да премине по-навътре по сушата, към северната част на Флорида и югозападна Джорджия.

Ирма във Флорида

Междувременно президентът на Съединените щати Доналд Тръмп обяви цялата територия на Флорида за зона на най-голямото природно бедствие. Това решение позволява незабавно изпращане на федерални средства в помощ на пострадалите от урагана и заплащане на извънредния труд на държавните служители.

Ирма във Флорида
 
Ирма във Флорида

Снимки показват хора, които се снимат на морското дъно в залива.

„Досега на телефона в кризисния щаб, който създадохме в Посолството на България във Вашингтон, няма постъпила информация за пострадали и бедстващи български граждани, които са засегнати от урагана „Ирма”, заяви пред Нова Любомир Грънчаров, зам.-ръководител на Посолството на България в САЩ.

Най-малко 28 души загинаха по пътя на „Ирма” през Карибите, 3-ма от тях са във Флорида.

„Получихме обаче много обаждания на близки на хора, които живеят в района, за ситуацията в щата Флорида. Отговорихме на десетки запитвания от България за хора, с които роднините им нямат връзка. Поддържаме връзка с представители на българските общности, намиращи се в градовете, откъдето се очаква да премине урагана „Ирма”, добави Любомир Грънчаров